![]() |
![]() |
Den grænseløse vækst
Den korte vækst
Den grønne vækst
Den arbejdsløse vækst
Klimaforhandlingernes historie
Klimaforhandlingernes historie
Danmark uden fossile brændslet
Lokal energiomstilling
Fremtidens energiforsyning
Biografen
Solvarme
Geotermisk energi
Solceller
Vindenergi
Bølgeenergi
Biomasse
Biogas
Jordens klima, 2016
Den menneskeskabte drivhuseffekt, 2016
Den globale opvarmning, Konsekvenserne, 2016
Solvarme
Solvarmeanlæg kan være alt fra små anlæg til forsyning af en enkelt bolig med varmt brugsvand i sommerhalvåret, til store anlæg, som kobles sammen med fjernvarmeforsyningen. De fleste solvarmeanlæg er indrettet til at opvarme vand til en temperatur på op til 80° C til brug for brugsvandsopvarmning, rumopvarmning eller fjernvarme.
Princippet i et solvarmeanlæg er, at solens varme samles af en solfanger og bruges til opvarmning af vand eller luft. Solfangeren består normalt af en isoleret kasse med glas på ydersiden, som solen kan skinne igennem, og derunder en mørk, selektiv overflade, som hindrer varmen i at stråle ud igen. Inde i kassen findes en absorber – en sort metalplade med kanaler eller plastslanger. I absorberen løber en væske, som bliver varmet op. Væsken løber eller pumpes f.eks. til en solvarmetank eller varmtvandsbeholder, hvor den via en varmeveksler afgiver varme til det varme brugsvand eller til fjernvarmenettet. Teknikken i solvarmeanlæg er kendt og gennemprøvet, men der arbejdes løbende på at udvikle billigere og mere effektive solvarmeanlæg.
Det store problem ved solvarmeanlæg er, at de producerer mest varme i sommerhalvåret, hvor der er mindst behov for varmen. Skal solvarme bruges til opvarmning hele året, er det nødvendigt at finde effektive og billige metoder til at lagre varmen fra sommerhalvåret til vinterhalvåret.
I Danmark er der installeret ca. 40.000 små brugsvandsanlæg samt over 40 større anlæg tilknyttet fjernvarmecentraler (2013). Der er mange flere anlæg på vej og det samlede solfangerareal forventes at vokse til over 580.000 m2 bare i løbet af 2014. Med større og bedre varmelagre er det store muligheder for, at solvarme kan komme til at yde et meget væsentligt bidrag til at dækkke behovet for opvarmning, specielt hvis mulighederne for at efterisolere den gamle boligmasse udnyttes.
Links til andre websites om solvarme
Solvarme i fjernvarmeforsyningen:
http://www.tekniq.dk/PresseOgNyheder/Nyheder/2010/August/Straalende-fremtid-for-solvarme-i-forsyningen.aspx
Danbsk Solvarme Forening:
http://www.solvarmeplatform.dk
Klimaforhandlingerne i Paris