![]() |
![]() |
Den grænseløse vækst
Den korte vækst
Den grønne vækst
Den arbejdsløse vækst
Klimaforhandlingernes historie
Klimaforhandlingernes historie
Danmark uden fossile brændslet
Lokal energiomstilling
Fremtidens energiforsyning
Biografen
Solvarme
Geotermisk energi
Solceller
Vindenergi
Bølgeenergi
Biomasse
Biogas
Jordens klima, 2016
Den menneskeskabte drivhuseffekt, 2016
Den globale opvarmning, Konsekvenserne, 2016
Bølgeenergi
Havets bølger indeholder store mængder energi, som det endnu ikke er lykkedes at udnytte. Bølgeenergipotentialet på verdensplan er skønnet til ca. 2000 TWh/år, hvilket svarer til 10 % af det globale elforbrug. En engelsk rapport har konkluderet, at bølgeenergi vil blive økonomisk konkurrencedygtig i forhold til såkaldt konventionel (fossil) elproduktion med en udbygning af bølgeenergi i fuldt omfang, dvs. flere hundrede MW kapacitet.
Bølgekraftteknologien er endnu på udviklingsstadiet. Der er imidlertid gode muligheder for at udnytte den i Danmark på lidt længere sigt, forudsat der afsættes de nødvendige midler til udviklingaf teknologien og opstilling af demonstrationsanlæg.
En grov vurdering af det danske bølgekraftpotentiale viser, at bølgekraftværkerplaceret i Nordsøen 100 km fra Jyllands vestkyst over en strækning på 150 km kan levere en elproduktion på mindst 5 TWh/år (ca. 18 PJ/år).
For at det skal være muligt at udnytte bølgernes kraft, skal energien omsættes til en jævn og hurtig bevægelse, som kan drive en turbine. Et bølgekraftværk skal samtidig være så solidt og fleksibel, at det kan holde til bølgernes kræfter i stormvejr. Det har vist sig at være en kompliceret opgave, men efter en langsom start, er der ved at komme fart i udviklingen.
Danmark er med i udviklingen af bølgeenergianlæg. Et af de anlæg, der har været arbejdet med, er den såkaldte Wavedragon. En prototype i skala 1:4,5 er siden 2003 blevet testet med lovende resultater i Nissum Bredning. Et andet er den såkaldte WaveStar, som har været testet ud for Hanstholm.
Teknologisk set vil det være muligt at begynde at installere bølgeenergianlæg i den danske del af Nordsøen inden for det næste årti.
Eksperimentariets undervisningsider, bølgeenergi
http://www.climateminds.dk/index.php?id=720
Bølgeenergiforeningens hjemmeside
http://www.waveenergy.dk/index.php?page=1&sessionno=&lang=dk
Klimaforhandlingerne i Paris