Fremtidensenergiforsyning1
Fremtidensenergiforsyning2

Den grænseløse vækst

Den korte vækst

Den grønne vækst

Den arbejdsløse vækst

Klimaforhandlingernes historie

Klimaforhandlingernes historie

Danmark uden fossile brændslet

Lokal energiomstilling

Fremtidens energiforsyning

item25

Biografen

Solvarme

Geotermisk energi

Solceller

Vindenergi

Bølgeenergi

Biomasse

Biogas

Jordens klima, 2016

Den menneskeskabte drivhuseffekt, 2016

Den globale opvarmning, Konsekvenserne, 2016

item24
item35
item40
item39
item38
item37
item23
item3
solvarmefilm
Geotermi
Solceller
VindkraftiDanmark
Blgeenergi
Biomasse

Mere kuldioxid griber ind i havenes økologiske balance

10. oktober 2000

Et øget indhold af kuldioxid i atmosfæren kan have en positiv indflydelse på landjordens økosystemer, fordi den øgede koncentration af kuldioxid kan "gøde" plantelivet ved at øge planternes fotosyntese. Det vil ikke nødvendigvis være tilfældet, når det gælder havets økosystemer. En af grundende til dette er, at store grupper af plankton bruger bikarbonat-ioner (HCO3-) fra kalciumkarbonat, der udvaskes fra bjergene på landjorden, i stedet for CO2 til deres fotosyntese.

Til gengæld er der stigende tegn på, at det øgede indhold af kuldioxid kan have negative effekter på netop denne gruppe af plankton. Tidligere undersøgelser har vist, at koralalger får nedsat deres evne til at bygge de kalkstrukturer, som koralrevene er bygget op af, når indholdet af kuldioxid i havvandet stiger.

Nu viser nye undersøgelser, at plankton-organismer med kalkskeletter, som lever i havenes overfladelag, påvirkes på samme måde. Plankton i havets overfladelag har en stor betydning både for havets kemi og som det første led i fødekæden for næsten alle andre organismer i havet. Hvis disse plankton-organismer påvirkes af et stigende indhold af kuldioxid, vil det derfor uundgåeligt få konsekvenser.

Undersøgelsen konkluderer, at det er sandsynligt, at et stigende kuldioxid i havet vil gribe ind i verdenshavenes økologiske balance, men at vi endnu ved for lidt om, hvilke konkrete konsekvenser dette vil få.
 

Kilde:

Nature, 21. september 2000
 

item37a
Fremtidensenergiforsyning3
cpfilm1a

Klimaforhandlingerne i Paris

VEDanmarksamlet
item26
item27
item28
item33 item32 item31 item30 item22 item21 item20 item19 item18 item17 item16 item15 item14 item13 item12 item11 item10 item9 item8 item7 item5 item4 item3a item2a