Fremtidensenergiforsyning1
Fremtidensenergiforsyning2

Den grænseløse vækst

Den korte vækst

Den grønne vækst

Den arbejdsløse vækst

Klimaforhandlingernes historie

Klimaforhandlingernes historie

Danmark uden fossile brændslet

Lokal energiomstilling

Fremtidens energiforsyning

item25

Biografen

Solvarme

Geotermisk energi

Solceller

Vindenergi

Bølgeenergi

Biomasse

Biogas

Jordens klima, 2016

Den menneskeskabte drivhuseffekt, 2016

Den globale opvarmning, Konsekvenserne, 2016

item24
item35
item40
item39
item38
item37
item23
item3
solvarmefilm
Geotermi
Solceller
VindkraftiDanmark
Blgeenergi
Biomasse

Massiv koralblegning rammer bl.a. Great Barrier Reef

27. april 2002

For anden gang på bare 4 år er verdens største koralrev, Great Barrier Reef ud for Australiens østkyst, blevet ramt af koralblegning. Der er rapporter om, at koralblegningen også har spredt sig til koraløerne i det sydlige Stillehav. Oplysninger kommer som et resultat af en større undersøgelse af Great Barrier Reef udført i løbet af de sidste måneder af det australske havforskningsinstitut.

Koralblegning opstår, når koraller udsættes for kraftige stresspåvirkninger af det omgivende miljø. En af disse stressfaktorer kan være forhøjede vandtemperaturer. Dette får de alger, som sørger for føde til korallerne og som også giver dem deres farve, til at forlade korallen. Som regel vil algerne vende tilbage og korallerne vil komme sig, når vandet igen bliver køligere. Men en udstrakt og langvarig koralblegning kan betyde, at korallerne dør. I så fald vil koralrevet blive ødelagt.

Den nuværende koralblegning ser ud til at være at af større omfang. Der er rapporterrne om blegning og døde koraller fra hele det sydlige Stillehav, heriblandt Tahiti, Cook øerne, Ny Caledonien og Fijiøerne. Koralblegningen er et resultat af kraftigt forhøjede vandtemperaturer siden årets begyndelse. Næsten hele Great Barrier Reef har været 2°C eller mere varmere end det normale i mere end 2 måneder fra begyndelsen af januar til midt i marts. Dette er både varmere og længerevarende end den koralblegning, der ramte Maldiverne, Seychellerne og de vestaustralske rev i 1998, hvor de forhøjede vandtemperaturer faldt samen med en kraftig El Niño. Den nuværende blegning ser ud til at være forbundet med den sandsynlige start på en ny El Niño begivenhed. Thomas Goreau fra Global Coral Reef Alliance in Chappaqua, New York siger, at den globale opvarmning er en betydningsfuld underliggende faktor, som betyder, at koralrevene allerede er under stress før El Niño starter.
 

Kilde:

New Scientist, 12. april 2002
 

item37a
Fremtidensenergiforsyning3
cpfilm1a

Klimaforhandlingerne i Paris

VEDanmarksamlet
item26
item27
item28
item33 item32 item31 item30 item22 item21 item20 item19 item18 item17 item16 item15 item14 item13 item12 item11 item10 item9 item8 item7 item5 item4 item3a item2a