Fremtidensenergiforsyning1
Fremtidensenergiforsyning2

Den grænseløse vækst

Den korte vækst

Den grønne vækst

Den arbejdsløse vækst

Klimaforhandlingernes historie

Klimaforhandlingernes historie

Danmark uden fossile brændslet

Lokal energiomstilling

Fremtidens energiforsyning

item25

Biografen

Solvarme

Geotermisk energi

Solceller

Vindenergi

Bølgeenergi

Biomasse

Biogas

Jordens klima, 2016

Den menneskeskabte drivhuseffekt, 2016

Den globale opvarmning, Konsekvenserne, 2016

item24
item35
item40
item39
item38
item37
item23
item3
solvarmefilm
Geotermi
Solceller
VindkraftiDanmark
Blgeenergi
Biomasse

Kvælstof kan øge kuldioxidfrigørelsen fra jorden

13. november 2002

Forskere er bekymrede for, om den stigende mængde kvælstof, der i de sidste årtier er blevet spredt ud over jordens økosystemer, kan føre til en øget frigørelse af kuldioxid fra jorden. Kun ca. halvdelen af det kuldioxidudslip, som menneskelige aktiviteter indtil nu har medført, er blevet i atmosfæren, mens resten er blevet optaget i jordens vegetation, i de øverste jordlag og i oceanerne. Skulle det forhold ændre sig, så der optages mindre i økosystemerne og i jorden, så vil koncentrationen af kuldioxid i atmosfæren begynde at stige hurtigere, end den har gjort indtil nu.

Og det er netop hvad forskerne frygter kan ske som en konsekvens af den voldsomme spredning af kvælstof i miljøet. Man regner med, at de øverste jordlag hvert år frigør 20 gange så meget kuldioxid ved nedbrydning af organisk materiale, som mennesket udleder først og fremmest ved at afbrænde fossile brændsler. Dette store udslip holdes normalt i skak af plantevæksten, som optager nogenlunde den samme mængde kuldioxid, som der frigøres.

Den balance kan imidlertid påvirkes af de store mængder kvælstof, der bliver spredt ud i miljøet, først og fremmest i form af kunstgødning. I første omgang kan det betyde en øget plantevækst og dermed også en øget optagelse af kuldioxid i planterne. Men i næste omgang kan det muligvis betyde, at jorden afgiver mere kuldioxid end der optages af planterne. Konkrete undersøgelser af, hvordan kold tundrajord reagerer på et øget kvælstofindhold tyder på, at dette faktisk kan være tilfældet. Det får forskere til at frygte, at en fortsat spredning af kvælstof ikan betyde en frigørelse af mere kuldioxod fra de øverste jordlag. Og da mængden af kuldioxid, der er bundet i jorden, er enorm, skal der kun en ganske lille forskydning af balancen til for at medføre en stor virkning på kuldioxidindholdet i atmosfæren of dermed også for fremtidens klima.
 

Kilde:

Science Daily, 31. oktober 2002
 

item37a
Fremtidensenergiforsyning3
cpfilm1a

Klimaforhandlingerne i Paris

VEDanmarksamlet
item26
item27
item28
item33 item32 item31 item30 item22 item21 item20 item19 item18 item17 item16 item15 item14 item13 item12 item11 item10 item9 item8 item7 item5 item4 item3a item2a