Fremtidensenergiforsyning1
Fremtidensenergiforsyning2

Den grænseløse vækst

Den korte vækst

Den grønne vækst

Den arbejdsløse vækst

Klimaforhandlingernes historie

Klimaforhandlingernes historie

Danmark uden fossile brændslet

Lokal energiomstilling

Fremtidens energiforsyning

item25

Biografen

Solvarme

Geotermisk energi

Solceller

Vindenergi

Bølgeenergi

Biomasse

Biogas

Jordens klima, 2016

Den menneskeskabte drivhuseffekt, 2016

Den globale opvarmning, Konsekvenserne, 2016

item24
item35
item40
item39
item38
item37
item23
item3
solvarmefilm
Geotermi
Solceller
VindkraftiDanmark
Blgeenergi
Biomasse

Den arktiske nedsmeltning

5. januar 2003

Det arktiske område er for alvor begyndt at kunne mærke konsekvenserne af den globale opvarmning. Og det vil efter alt at dømme blive meget være i løbet af det århundrede, vi er gået ind i.
 

Isen omkring Nordpolen forsvinder

Issmeltningen i det arktiske område nåede ifølge amerikanske forskere i løbet af sommeren 2002 et rekordhøjt niveau. Det samme var tilfælde med afsmeltningen fra de grønlandske gletshere. Ifølge satellitmålinger har man kunnet beregne, at isen i det arktiske område i sommeren 2002 kun dækkede 5,5 millioner kvadratkilometer i modsætning til normalt 6,5 millioner kvadratkilometer. Ved Grønlands østkyst har det betydet, at havisen trak sig længere tilbage end man har registreret siden 1893. Den stigende issmeltning i sommerhalvåret er ikke noget nyt fænomen. Havisens tilbagetrækning i sommerhalvåret er vokset op igennem de sidste årtier og er tilsyneladende kraftigt accellereret op igennem 1990’erne.

Afsmetningen fra de grønlandske gletschere var samtidig 16% højere end i 1979, hvor satellitmålingerne begyndte, og det område, hvor afsmeltningen sker, er mere end fordoblet siden 1992.
 

Naturlige og menneskeskabte årsager

Forskerne mener, at den rekordhøje afsmeltning i et vist omfang skyldes en arktisk klimacyklus, den såkaldte Arctic Oscillation, men at denne ikke kan give den fulde forklaring. Såvel den globale opvarmning som en indirekte påvirkning af det arktiske klimasystem fra udtyndingen af ozonlaget er sandsynligvis også være medvirkende årsager. Hertil kommer, at menneskeskabte opvarmning også vil påvirke den arktiske klimacyklus og måske netop skabe de faktorer, som giver den voldsomme afsmeltning., nemlig flere storme i forårsmånederne, hvilket får isen til at brække op i små stykker, og varme somre, som får de mindre isstykker til at smelte hurtigt. Samtidig ser det ud til, at den polare ocean cirkulation er vendt om, så dem nu går modsat urets retning, hvilket også er med til at stresse isdækket og få isen til at opføre sig unormalt. Flere klimamodeller viser, at forstyrrelserne af den arktiske klimacyklus er forbundet med udtyndingen af ozonlaget og den forhøjede koncentration af kuldioxid i atmosfæren.
 

Mindre is giver varmere hav

Den voksende afsmeltning fra de grønlandske gletschere og et mindre og mindre område med havis omkring arktis i sommerhalvåret er i sig selv ikke nogen overraskelse, men netop hvad forskerne forventer bliver et af resultaterne af den globale opvarmning. Men den hastighed, det sker med i øjeblikket, er kommet bag på klimaforskerne. Og den voldsomme afsmeltning kan i sig selv medvirke til at øge afsmeltningen i fremtiden. Havis reflekterer nemlig 80% af solens energi mens åbent vand til gengæld optager 80% af solens energi. Det betyder, at når der er et mindre område, der er dækket med havis, vil havvandet blive opvarmet mere end normalt, og det vil igen betyde endnu mere issmeltning. Fortsætter den globale opvarmning er det sandsynligt, at det er åbent vand på Nordpolen i sommerhalvåret allerede om mindre end 50 år.
 

Kilder:

BBC News, 9. december 2002

The Age, 9. december 2002

Nature News Service, 9. december 2002
 

item37a
Fremtidensenergiforsyning3
cpfilm1a

Klimaforhandlingerne i Paris

VEDanmarksamlet
item26
item27
item28
item33 item32 item31 item30 item22 item21 item20 item19 item18 item17 item16 item15 item14 item13 item12 item11 item10 item9 item8 item7 item5 item4 item3a item2a