Fremtidensenergiforsyning1
Fremtidensenergiforsyning2

Den grænseløse vækst

Den korte vækst

Den grønne vækst

Den arbejdsløse vækst

Klimaforhandlingernes historie

Klimaforhandlingernes historie

Danmark uden fossile brændslet

Lokal energiomstilling

Fremtidens energiforsyning

item25

Biografen

Solvarme

Geotermisk energi

Solceller

Vindenergi

Bølgeenergi

Biomasse

Biogas

Jordens klima, 2016

Den menneskeskabte drivhuseffekt, 2016

Den globale opvarmning, Konsekvenserne, 2016

item24
item35
item40
item39
item38
item37
item23
item3
solvarmefilm
Geotermi
Solceller
VindkraftiDanmark
Blgeenergi
Biomasse

Oceanernes syreindhold stiger

14. oktober 2003

De store oceaner er ved at blive mere sure og samtidig falder biomasseproduktionen skarpt. Klimaændringerne er ved at køre ud af kontrol før vi overhovedet forstår konsekvenserne, advarer havforskere. Ken Calderia, klimaspecialist ved Lawrence Livermore National Laboratory i Californien, USA, siger bl.a., at ”vi er igang med at ændre oceanernes kemi, og vi ved ikke, hvad det vil medføre.”

Med den hastighed, som CO2-koncentrationen i atmosfæren stiger, vil mere og mere CO2 reagere med havvand og producere bikarbonat og brintioner, hvilket øger surheden i oceanernes overfladelag. Oceanernes pH-værdi lå på ca. 8,3 efter sidste istid og 8,2 før CO2-udledningerne begyndte at tage fart. pH-værdien ligger nu på ca. 8,1. (pH-værdien er et mål for en væskes surhedsgrad, hvor 7 er neutral, mens væsker med en lavere pH-værdi er syrer og væsker med en højere pH-værdi er basiske.)

For at finde ud af, hvad der kan ske i fremtiden, har Caldeira og en af hans kolleger regnet på et fremtidsscenarie, hvor udledningerne af CO2 vokser med befolkningstilvæksten og den økonomiske vækst, indtil der sker en nedgang,når de fossile brændsler begynder at være opbrugt. I dette scenarie vil den atmosfæriske koncentration af CO2 toppe på ca. 1900 ppm (parts per million) i år 2300, hvilket er 5 gange den nuværende koncentration. Forskerne har derefter kalkuleret, at oceanernes øgede optagelse af CO2 vil betyde et fald i CO2-værdien til 7,4, hvor den vil holde sig i hundredevis af år. En så lav pH-værdi mener forskerne, at vi skal mere end 300 millioner tilbage for at finde. Dette på trods af, at atmosfærens indhold af CO2 flere gange har været over 2000 ppm. Men svingninger er sket så langsomt, at karbonatholdige klipper på havbunden har kunnet nå at neutralisere det forhøjede syreindhold i havet, - en proces, der tager over 10,000 år, hvilket er al for lang tid til at klare den menneskeskabte udledning af CO2 eller naturkatastrofer som f.eks. et stort meteornedslag på jorden.
 

Konsekvenserne

Det står endnu ikke klart, hvad et kraftigt fald i oceanernes surhedsgrad vil betyde for livet i havet. Men en lavere surhedsgrad vil betyde en hurtigere opløsning af karbonater, hvilket vil betyde, at koraller og visse alger vil få sværere ved at danne kalciumkarbonat skeletter. Det vil betyde endnu sværere forhold for verdems koralrev.

Forskere har allerede nu set en klar nedgang i havenes produktion af biomasse med et fald på gennemsnitligt 6 procent siden 1980’erne. Hvad den præcise årsag er, ved man endnu ikke, men der kan også være en sammenhæng med en opvarmning af overfladelagene specielt i de nordlige havområder, hvilket kan have reduceret tilførslen af næringsstoffer fra de dybere lag.

” Vi har overtaget styringen af jordens geokemiske kredsløb,” siger David Archer, ekspert i de globale kulstofkredsløb ved Chicagos Universitet. ”Det er skræmmende.”
 

Kilder:

New Scientist, 25. september 2003

BBC News, 24. september 2003
 

item37a
Fremtidensenergiforsyning3
cpfilm1a

Klimaforhandlingerne i Paris

VEDanmarksamlet
item26
item27
item28
item33 item32 item31 item30 item22 item21 item20 item19 item18 item17 item16 item15 item14 item13 item12 item11 item10 item9 item8 item7 item5 item4 item3a item2a