Fremtidensenergiforsyning1
Fremtidensenergiforsyning2

Den grænseløse vækst

Den korte vækst

Den grønne vækst

Den arbejdsløse vækst

Klimaforhandlingernes historie

Klimaforhandlingernes historie

Danmark uden fossile brændslet

Lokal energiomstilling

Fremtidens energiforsyning

item25

Biografen

Solvarme

Geotermisk energi

Solceller

Vindenergi

Bølgeenergi

Biomasse

Biogas

Jordens klima, 2016

Den menneskeskabte drivhuseffekt, 2016

Den globale opvarmning, Konsekvenserne, 2016

item24
item35
item40
item39
item38
item37
item23
item3
solvarmefilm
Geotermi
Solceller
VindkraftiDanmark
Blgeenergi
Biomasse

Varm klode kan give kulde i Danmark

2. februar 2004

Hidtil har vi gået i d en ganske behagelige tro, at den globale opvarmning vil give os et gradvist varmere klima i Danmark. Ganske vist vil havet stige en anelse, men det klarer vi nok. Til gengæld har vi regnet med at kunne se frem til et klima, som kunne begynde at minde om et behageligt middelhavsklima. Det kunne man vel godt overleve.

Men vi kan godt begynde at glemme vores behagelige drømme og indstille os på noget meget mindre behhageligt. Når kloden bliver varmere, er der nemlig en overhængende risiko for, at Danmark og resten af Nordeuropa bliver koldere. Og ikke bare en anelse. Nej, vi taler om et fald i årsgennemsnitstemperaturen på mellem 5 og 10 grader. Sker det, skal vi indstille os på et klima, som svarer til Labradors i dag. Det betyder stort set enden på det danske landbrug, lange vintre med normaltemperaturer på under –20 grader C og sandsynligvis korte, kølige somre. Vi kan godt glemme alt om Middelhavstemperaturer. En anden mulighed er, at klimaet går fra den nuværende stabile tilstand til en ustabil, kaotisk tilstand, hvor vi vil opleve hurtige skift mellem kraftig varme og voldsom kulde. En situation, som vil være næsten lige så katastrofal som et stabilt,koldere klima.

Er det en skrækvision? En dommedagsprædiken uden reelt indhold? Ja, gid det var. Men vi ved, det er sket flere gange i fortiden. Sidste gang var for ca. 8.000 år siden, da en pludselig nedsmeltning af polariskapperne standsede for Golfstrømmen. Og det er på vej til at ske igen måske allerede inden for de næste 50 år. Forskere har allerede nu målt en nedgang i den vandmængde, der transporteres med Golfstrømmen, på ca. 20 procent.

Advarslen om denne potentielle klimakatastrofe i en ikke alt for fjern fremtid kommer fra et hold meget anerkendte forskere i en nyligt udkommet bog ”Global Change and the Earth System: A planet under pressure”. Advarslen understøttes af undersøgelser foretaget af bl.a. forskere ved det amerikanske Woods Hole Oceanographic Institute. Ifølge disse forskere, er der meget der tyder på, at vi allerede er ved at nærme sig en situation, hvor Golfstrømmen kan gå i stå i bane vejen for kaotiske og uforudsigelige ændringer i klimaet. Er det rigtigt, har vi ikke tid til at vente hverken 10 eller 20 år på at gøre noger drastisk ved vores udledninger af drivhusgasser til atmosfæren. Det skal ske nu.
 

Kilder:

Enn news, Reuters, 22. januar 2004

The independent, 25. januar 2004
 

item37a
Fremtidensenergiforsyning3
cpfilm1a

Klimaforhandlingerne i Paris

VEDanmarksamlet
item26
item27
item28
item33 item32 item31 item30 item22 item21 item20 item19 item18 item17 item16 item15 item14 item13 item12 item11 item10 item9 item8 item7 item5 item4 item3a item2a