Fremtidensenergiforsyning1
Fremtidensenergiforsyning2

Den grænseløse vækst

Den korte vækst

Den grønne vækst

Den arbejdsløse vækst

Klimaforhandlingernes historie

Klimaforhandlingernes historie

Danmark uden fossile brændslet

Lokal energiomstilling

Fremtidens energiforsyning

item25

Biografen

Solvarme

Geotermisk energi

Solceller

Vindenergi

Bølgeenergi

Biomasse

Biogas

Jordens klima, 2016

Den menneskeskabte drivhuseffekt, 2016

Den globale opvarmning, Konsekvenserne, 2016

item24
item35
item40
item39
item38
item37
item23
item3
solvarmefilm
Geotermi
Solceller
VindkraftiDanmark
Blgeenergi
Biomasse

Er Jorden programmeret til ikke at blive for varm?

16. februar 2004

Britiske og Schweiziske forskere mener at have fundet en geologisk mekanisme, som skulle kunne hindre, at klimaet går amok i en såkaldt løbsk drivhuseffekt, f.eks. fremkaldt af menneskeskabte udledninger af drivhusgasser. En god nyhed, hvis det er rigtigt. Den dårlige nyhed er, at det tager meget lang tid, før temperaturen igen falder til det oprindelige niveau. Over 120.000 år, siger forskerne.

Forskningsresultaterne stammer fra en undersøgelse af en pludselig temperaturstigning i Jordens atmosfære for ca. 180 millioner år siden. Af endnu ukendte grunde frigjordes meget store mængder frossen metan fra havbunden og opløstes i havet, hvorfra det igen blev frigivet til atmosfæren. Metan er en kraftig drivhusgas, og de store mængder, der frigjordes, har øget den globale gennemsnitstemperatur med mellem 3 og 5 grader C. Undersøgelse af klippemateriale fra perioden har vist, at den øgede temperatur satte gang i erosionen fra landjorden, hvilket frigav store mængder kalcium og jern til havet. Disse kemikalier har så ifølge forskerne sat gang i kemiske reaktioner, som har bundet store mængder kulstof som kalciumkarbonat, der efterhånden har aflejret sig på havbunden. Det har igen betydet en mindre koncentration af kuldioxid i atmosfæren og en langsom sænkning af temperaturen.

Det kunne betyde, at Jordens klima også kan regenerere efter en menneskeskabt temperaturstigning. Men det er ikke noget, der sker lige med det samme. Virkningerne af det, vi gør ved klimaet, vil stadig have konsekvenser for dyre- og plantelivet og for den menneskelige civilisation i titusindevis af år frem i tiden.
 

Kilde:

The Globe and Mail, 2. februar 2004
 

item37a
Fremtidensenergiforsyning3
cpfilm1a

Klimaforhandlingerne i Paris

VEDanmarksamlet
item26
item27
item28
item33 item32 item31 item30 item22 item21 item20 item19 item18 item17 item16 item15 item14 item13 item12 item11 item10 item9 item8 item7 item5 item4 item3a item2a