Fremtidensenergiforsyning1
Fremtidensenergiforsyning2

Den grænseløse vækst

Den korte vækst

Den grønne vækst

Den arbejdsløse vækst

Klimaforhandlingernes historie

Klimaforhandlingernes historie

Danmark uden fossile brændslet

Lokal energiomstilling

Fremtidens energiforsyning

item25

Biografen

Solvarme

Geotermisk energi

Solceller

Vindenergi

Bølgeenergi

Biomasse

Biogas

Jordens klima, 2016

Den menneskeskabte drivhuseffekt, 2016

Den globale opvarmning, Konsekvenserne, 2016

item24
item35
item40
item39
item38
item37
item23
item3
solvarmefilm
Geotermi
Solceller
VindkraftiDanmark
Blgeenergi
Biomasse

Sibiriske tørvemoser spiller stor rolle i det globale klima

24. januar 2004

De udstrakte tørvemoser i Sibirien er vitale for atmosfærens drivhusgasbalance, viser en ny undersøgelse.

Disse tørvemoser har produceret store mængder af drivhusgassen metan helt tilbage fra slutningen af den sidste istid for 12.000 år siden. Samtidig har de optaget og oplagret store mængder af kuldioxid fra atmosfæren. Og det er store mængder, der er tale om. Sibiriens tørvemoser dækker et område på omkring 1,3 millioner kvadratkilometer, det største område med tørvemoser på jorden.

Den nye undersøgelser viser, at disse tørvemoser rummer mellem 7 og 26 procent af de globale kulstofreserver opsamlet siden den sidste istid eller omkring 550 milliarder ton kulstof. Hvis denne mængde af kulstof skulle frigøres til atmosfæren kunne konsekvenserne blive yderst ubehagelige. Og det er netop, hvad vi risikerer, hvis den globale opvarmning fortsætter. Meget tyder endda på, at processen allerede er gået igang. Permafrosten er ved at slippe taget i store dele af dens sydlige udbredelsesområder, vækstsæsonen er blevet længere og buskvegetation er begyndt at vokse frem i områder, som før var tundra. Og det sker både i Sibirien og i de store tundraområder med tørvemoser i Canada.

Der er ingen tvivl om, at arktis er ved at blive varmere, siger forskerne bag undersøgelsen. De højere temperaturer vil kombineret med optøning af permafrosten efterhånden føre til en mikrobiologisk nedbrydning af det opsamlede kulstof på grund af et øget iltniveau i jorden. Det betyder, at der produceres kuldioxid i stedet for metan. Man kunne umiddelbart tro, at det ville være en fordel, fordi metan er en stærkere drivhusgas end kuldioxid. Men metan nedbrydes forholdsvis hurtigt i atmosfæren, mens kuldioxid slet ikke nedbrydes, men ophobes og kun langsom optages i havene og i de biologiske kredsløb. Alt i alt vil det det føre det en stigende drivhuseffekt og dermed en øget global opvarmning.

Undersøgelsen viser, at den menneskeskabte globale opvarmning også kan gribe ind i og ændre de naturlige klimabalancer. Forskerne advarer om, at hvis 11.500 års ophobes kulstof begynder at rådne væk, at vi stå over for et ubehageligt shok.
 

Kilde:

National Geographic News, 15. januar 2004
 

item37a
Fremtidensenergiforsyning3
cpfilm1a

Klimaforhandlingerne i Paris

VEDanmarksamlet
item26
item27
item28
item33 item32 item31 item30 item22 item21 item20 item19 item18 item17 item16 item15 item14 item13 item12 item11 item10 item9 item8 item7 item5 item4 item3a item2a