Fremtidensenergiforsyning1
Fremtidensenergiforsyning2

Den grænseløse vækst

Den korte vækst

Den grønne vækst

Den arbejdsløse vækst

Klimaforhandlingernes historie

Klimaforhandlingernes historie

Danmark uden fossile brændslet

Lokal energiomstilling

Fremtidens energiforsyning

item25

Biografen

Solvarme

Geotermisk energi

Solceller

Vindenergi

Bølgeenergi

Biomasse

Biogas

Jordens klima, 2016

Den menneskeskabte drivhuseffekt, 2016

Den globale opvarmning, Konsekvenserne, 2016

item24
item35
item40
item39
item38
item37
item23
item3
solvarmefilm
Geotermi
Solceller
VindkraftiDanmark
Blgeenergi
Biomasse

Klimaændringer påvirker ozonlaget mere end forventet

10. april 2004

Man har længe vidst, at ozonlaget og dermed den mængde ultraviolet stråling, som når jordoverfladen, påvirkes af den globale opvarmning. Men det har overrasket forskerne, at ozonlagets følsomhed over for temperaturændringer er tre gange så stor som forudsagt ved hjælp af modelberegninger.

Forskningsresultaterne er tilvejebragt ved hjælp af mere end 2000 balonmålinger over det arktiske område. Disse har vist, at størrelsen af ozontabet er meget tæt relateret til den mængde luft, som er udsat for temperaturer lave nok til at danne de såkaldte polar-stratosfæreskyer. Det er kemiske reaktioner på overfladen af disse skyer, som omdanner klor fra ikke-reaktive forbindelse til forbindelser, som hurtigt nedbryder ozonlaget.

Baseret på sammenhængen mellem ozontabet og eksistensen af polar-stratosfæreskyer, har forskerne fundet, at hver grads afkøling af den arktiske stratosfære betyder fem procents ekstra nedbrydning af oxonlaget. Dette er en følsomhed, som er tre gange større, end hvad de såkaldte koblede klima-kemimodeller af atmosfæren har forudsagt.

Den globale opvarmning indebærer, at den ekstra mængde drivhusgasser, som bliver udledt bl.a. som følge af afbrænding af fossile brændsler, fanger varmestrålingen tæt ved jordoverfladen og forhindrer den i at komme op i de højere lag af atmosfæren, stratosfæren, hvor ozonlaget befinder sig. Dette er sandsynligvis en af grundene til, at stratosfæren er blevet klart koldere i løbet af de sidste par årtier, hvilket fører til dannelse af flere af de såkaldte stratosfæreskyer. Den globale opvarmning betyder altså, at forureningen af atmosfæren med bl.a. de såkaldte freongasser, får en kraftigere virkning på ozonlaget, og at de store ozonhuller ved Arktis og Antarktis vil være længere tid om at lukke sig på trods af, at mængden i freongasser i atmosfæren er ved at dale som følge en verdensomspændende aftale om at begrænse brugen af disse ozonnedbrydende stoffer.
 

Kilde:

SitNews, 24. april 2004
 

item37a
Fremtidensenergiforsyning3
cpfilm1a

Klimaforhandlingerne i Paris

VEDanmarksamlet
item26
item27
item28
item33 item32 item31 item30 item22 item21 item20 item19 item18 item17 item16 item15 item14 item13 item12 item11 item10 item9 item8 item7 item5 item4 item3a item2a