Fremtidensenergiforsyning1
Fremtidensenergiforsyning2

Den grænseløse vækst

Den korte vækst

Den grønne vækst

Den arbejdsløse vækst

Klimaforhandlingernes historie

Klimaforhandlingernes historie

Danmark uden fossile brændslet

Lokal energiomstilling

Fremtidens energiforsyning

item25

Biografen

Solvarme

Geotermisk energi

Solceller

Vindenergi

Bølgeenergi

Biomasse

Biogas

Jordens klima, 2016

Den menneskeskabte drivhuseffekt, 2016

Den globale opvarmning, Konsekvenserne, 2016

item24
item35
item40
item39
item38
item37
item23
item3
solvarmefilm
Geotermi
Solceller
VindkraftiDanmark
Blgeenergi
Biomasse

Sure have kan betyde enden på koralrevene

19. september 2004

CO2 fra afbrændning af fossile brændser skaber ikke blot global opvarmning, den vil også betyde gradvist surere oceaner.

CO2 bliver optaget af havets overfladelag og senere langsomt også i oceanernes dybe lag. Det er godt, fordi koncentrationen i atmosfæren stiger langsommere, end den ellers ville have gjort, og dermed betyder det også, at den globale opvarmning ikke bliver helt så brutal, som den ellers kunne blive. Men det har den uheldige konsekvens, at havets overfladelag gradvist bliver surere, efterhånden som CO2 optages fra atmosfæren. CO2 reagerer nemlig med vand og danner kulsyre. Havets normale suhedsgrad ligger på ca. 8, men eksperterne advarer om, at surhedsgraden kan falde til 7,4. Dette fald i surhedsgraden vil ifølge en dansk havbiolog, professor Hatherine Richardson, betyde, at det marine miljø bliver grundlæggende ændret.

Det naturlige kulstofkredsløb indebærer, at CO2 langsomt fjernes fra atmosfæren ved hjælp af fotosyntesen af mikroskopiske organismer, såkaldt phytoplankton, som lever i havets overfladelag. Nogle arter af phytoplankton laver kalkskaller, og når disse organismer dør, drysser de langsomt ned på bunden af oceanerne, hvor kalken langsomt deponeres som sedimenter på havbunden.

Denne biologiske pumpe har været med til at regulere udvekslingen af kulstof mellem oceanerne og atmosfæren i millioner af år. Men der er risiko for, at en øget surhedsgrad i oceanerne vil have en ødelæggende effekt på de kalkdannende organismers evne til at danne deres skaller og skelleter, fordi mængden af tilgængelige kalkioner i havvandet vil falde. Det kan sætte den biologiske pumpe ud af kraft og dermed alvorligt forrringe muligheden for, at naturen selv kan bringe balance i kulstofkredsløbet igen. Det vil også skade andre kalkdannede organismer, hvor de bedst kende er dem, der danner koralrev. Der er tegn på, at koralrev kan tilpasse sig forhøjede vandtemperaturer, men det vil ikke betyde ret meget, hvis vandet bliver for surt til, at korallerne kan danne deres kalkskeletter.
 

Kilder:

BBC News, 29. august 2004
 

item37a
Fremtidensenergiforsyning3
cpfilm1a

Klimaforhandlingerne i Paris

VEDanmarksamlet
item26
item27
item28
item33 item32 item31 item30 item22 item21 item20 item19 item18 item17 item16 item15 item14 item13 item12 item11 item10 item9 item8 item7 item5 item4 item3a item2a