Den grænseløse vækst
Den korte vækst
Den grønne vækst
Den arbejdsløse vækst
Klimaforhandlingernes historie
Klimaforhandlingernes historie
Danmark uden fossile brændslet
Lokal energiomstilling
Fremtidens energiforsyning
Biografen
Solvarme
Geotermisk energi
Solceller
Vindenergi
Bølgeenergi
Biomasse
Biogas
Jordens klima, 2016
Den menneskeskabte drivhuseffekt, 2016
Den globale opvarmning, Konsekvenserne, 2016
Nedtælling til en global katastrofe
24. januar 2005
En ny rapport, Meeting The Climate Challenge, advarer om, at faretærsklen for de menneskeskabte klimaændringer nærmer sig med stor hast. Denne tærskel, som FN’s Klimapanel har sat til en global temperaturstigning på 2°C, kan allerede blive uafvendelig om 10 år, hvor vi når den stigning i atmosfærens drivhusgasser, som skal til for at få temperaturen til at stige med de 2 grader.
Koncentrationen af CO2 i atmosfæren ligger i øjeblikket på godt 379 ppm, og den stiger med over 2 ppm om året. Det betyder, at den koncentration på 400 ppm, som skal til for at give en 2 graders global temperaturstigning, sandsynligvis vil være nået indenfor de næste 10 år. Det betyder ikke, at vi når de 2 graders temperaturstigning med det samme, men at vi kan være sikre på, at vi når den. Der er nemlig en træghed i klimaet, så temperaturen er omkring 20-30 år bagefter CO2-koncentrationen. Lige nu er den globale gennemsnitstemperatur steget med ca 0,8 grader siden mennesket startede med at udlede drivhusgasser til atmosfæren. Og det ser ud til, at temperaturen stiger stadigt hurtigere.
De 2 graders temperaturstigning er det niveau, et stort antal forskere mener er grænsen for, hvad de naturlige økosystemer kan klare. En lige udkommet rapport fra WWF siger imidlertid, at denne grænse bør sættes ned til 1,5 grader, fordi vi allerede nu kan se uventet store påvirkninger af økosystemerne. Ifølge rapporten, Meeting The Climate Challenge, vil en temperaturstigning på over de 2 grader betyde, at vi ikke vil kunne undgå alvorlige konsekvenser for vores samfund. Det vil bl.a. betyde udbredte skader på,landbruget vandmangel i mange områder og udbredt tørke. Flere sygdomme, havstigning og skovdød. En af de langsigtede konsekvenser vil være, at vi vil komme tæt på at overskride den tærskel, hvor den grønlandske indlandsis begynder at smelte irreversibelt. Dvs, at nedmeltningen ikke vil standse selvom den globale opvarmning standses.
Rapporten er skrevet at et internationalt hold af erfarne politikere, ledende forretningsfolk og akademikere opg er rettet imod politikere og beslutningstagere i hele verden, og den opfordrer til hurtige nedskæringer i udledningerne af drivhusgasser.
Samtidig har formanden for FN’s Klimapanel, IPCC, Rajendra Pachauri, på en international konference i Mauritius sagt, at han personligt mener, at verden allerede nu har nået et farlig niveau af kuldioxid i atmosfæren, og at det er nødvendigt med øjeblikkelige og kraftige nedskæringer i udledningerne, hvis menneskeheden skal overleve.
Rajendra Pachauri’s udtalelser er et slag i ansigtet på Bush-administrationen, som fik den forrige formand sat af, fordi han efter den amerikanske regeringens mening var for rabiat i sine synspunkter. Ironisk nok blev Rajendra Pachauri derefter efter kraftigt pres fra USA indsat som formand for IPCC, da man mente, at han ville være mere “moderat” i sine udtalelser.
Kilder:
The Independent, 24. januar 2005
Klimaforhandlingerne i Paris