Fremtidensenergiforsyning1
Fremtidensenergiforsyning2

Den grænseløse vækst

Den korte vækst

Den grønne vækst

Den arbejdsløse vækst

Klimaforhandlingernes historie

Klimaforhandlingernes historie

Danmark uden fossile brændslet

Lokal energiomstilling

Fremtidens energiforsyning

item25

Biografen

Solvarme

Geotermisk energi

Solceller

Vindenergi

Bølgeenergi

Biomasse

Biogas

Jordens klima, 2016

Den menneskeskabte drivhuseffekt, 2016

Den globale opvarmning, Konsekvenserne, 2016

item24
item35
item40
item39
item38
item37
item23
item3
solvarmefilm
Geotermi
Solceller
VindkraftiDanmark
Blgeenergi
Biomasse

Voldsomme klimaændringer kan ikke udelukkes

28. januar 2005

Jorden bliver varmere, når vi sender CO2 ud i atmosfæren fra benzinmotorer, kraftværker osv. Men hvor meget? Det er det store og altoverskyggende spørgsmål. Nye modelberegninger af klimaets oppførsel peger på, at følsomheden over for stigninger i CO2-koncentrationen måske er større, end vi regner med. Det kan alt andet lige betyde større temperaturstigninger.

Den temperaturstigning, som en fordobling af atmosfærens indhold af CO2 (i forhold til den førindustrielle koncentration) vil fremkalde, kalder forskerne for klimafølsomheden. FN’s Klimapanel har hidtil regnet med en klimafølsomhed på mellem 1,4°C og 4,5°C. Det er altså den globale temperaturstigning, vi vil kunne forvente, hvis CO2-koncentrationen i atmosfæren stiger fra den førindustrielle koncentration på 280 ppm til det dobbelte, altså 560 ppm.

De nye beregninger viser, at klimafølsomheden kan være langt større, nemlig helt opppe over 11°C og med en nedre grænse på 1,9°C, mens de fleste viste en temperaturstigning på mellem 3°C og 4°C. De fleste af beregningerne har altså vist en klimafølsomhed i den øvre ende af, hvad man hidtil har regnet og en mulighed for endog meget voldsomme temperaturstigninger. Overordnet set vil det sige, at usikkerheden om, hvordan klimaet vil opføre sig, når vi påvirker det kunstigt ved at udlede drivhusgasser i atmosfæren, er større, end man hidtil har regnet med.

De nye klimaberegninger er ikke foretaget på supercomputere, men ved at fordele beregninger ud til mange tusinde almindelige mennesker, som har stillet deres hjemmecomputere til rådighed i den tid, hvor de alligevel ikke bliver brugt. Hele 95.000 mennesker fra over 150 lande har deltaget i beregningerne, og det betyder, at det har været muligt at gennemregne klimamodeller med et meget stort antal varierende forudsætninger omkring de processer, der driver klimaet. Skyer - , hvor stor fugtighed, der skal til for at danne dem, og hvor stor konventionen er i troperne, har vist sig at være to af de mest følsommme parametre.

Hvis man kan konkludere noget på grundlag af disse første resultater fra projektet, må det være, at der stadig er meget stor usikkerhed om, hvordan klimaet vil reagere på menneskets indgriben, og at dette burde mane til forsigtighed og altså en hurtige og kraftige nedskæringer i vores udledninger af drivhusgasser.
 

Kilder:

BBCNews, 26. januar 2005

New Scientist, 26. januar 2005
 

item37a
Fremtidensenergiforsyning3
cpfilm1a

Klimaforhandlingerne i Paris

VEDanmarksamlet
item26
item27
item28
item33 item32 item31 item30 item22 item21 item20 item19 item18 item17 item16 item15 item14 item13 item12 item11 item10 item9 item8 item7 item5 item4 item3a item2a