Fremtidensenergiforsyning1
Fremtidensenergiforsyning2

Den grænseløse vækst

Den korte vækst

Den grønne vækst

Den arbejdsløse vækst

Klimaforhandlingernes historie

Klimaforhandlingernes historie

Danmark uden fossile brændslet

Lokal energiomstilling

Fremtidens energiforsyning

item25

Biografen

Solvarme

Geotermisk energi

Solceller

Vindenergi

Bølgeenergi

Biomasse

Biogas

Jordens klima, 2016

Den menneskeskabte drivhuseffekt, 2016

Den globale opvarmning, Konsekvenserne, 2016

item24
item35
item40
item39
item38
item37
item23
item3
solvarmefilm
Geotermi
Solceller
VindkraftiDanmark
Blgeenergi
Biomasse

Skovbrande kan forværre den globale opvarmning

20. april 2005

Skovbrande på den nordlige halvkugle bliver værre og værre på grund af virkningen af den globale opvarmning, og det betyder udslip af stigende mængder drivhusgasser til atmosfæren.

Skovene indeholde enorme mængder kulstof. Og når de brænder, udløses det som CO2 til atmosfæren. Vi har hørt om problemerne med rydning og afbrænding af de tropiske skove. Men den nordlige halvkugles tempererede og subarktiske skove indeholder omkring 40 procent af den CO2, der er bundet i plantedækket på Jorden. Det er næsten dobbelt så meget som de tropiske skove. Disse skove bliver ikke fældet og afbrændt af mennesker i samme omfang som de tropiske skove. Men til gengæld er de i stigende omfang udsat for skovbrande på grund af den globale opvarmning. Højere temperaturer, tørke og flere lynnedslag har allerede tredoblet det afbrændte i Canada på grund af skovbrande i løbet af de sidste 30 år. 80 procent af de canadiske skovbrande skyldes lynnedslag.

Nu frygter forskerne, at flere brande i de nordlige skovområder kan føre til en positiv feedback cyklus, hvor stadigt varmere og tørrere forhold fører til stadigt flere skovbrande. “Skovbrandene i de seneste år har været to til tre gange så store som noget, vi tidligere har set”, siger en amerikansk forsker. Der har altid været skovbrande, men nu kan skovenes naturlige fornyelse ikke mere følge med, og deres intensitet betyder, at ikke kun træerne, men også underskoven og værst af alt, det organiske materiale i jorden brænder. Der er næsten ti gange så meget organisk materiale i jorden i de nordlige skove, som der er i træerne og den øvrige vegetation tilsammen. Til sammenligning indeholder jorden i de tropiske skove kun en tredjedel af kulstofmængden i træer og vegetation. “De slemme skovbrande fortærer alt lige ned til den underliggende klippe,” siger den amerikanske forsker. “Under de nuværende omstændigheder er de nordlige amerikanske skove ikke mere et dræn for CO2 i atmosfæren,” advarer han.

Konsekvenserne af disse skovbrande er endnu ikke fuldt indarbejdede i de store klimamodeller, man bruger til at fremskrive klimaet. Nogle forskere anerkender, at de nye data betyder, at store temperaturstigninger i nærheden af 11 grader celsius i løbet af de næste 100 år, hvilket man før anså for umuligt, nu ikke kan udelukkes.
 

Kilde:

Inter Press News, 8. marts 2005
 

item37a
Fremtidensenergiforsyning3
cpfilm1a

Klimaforhandlingerne i Paris

VEDanmarksamlet
item26
item27
item28
item33 item32 item31 item30 item22 item21 item20 item19 item18 item17 item16 item15 item14 item13 item12 item11 item10 item9 item8 item7 item5 item4 item3a item2a