Fremtidensenergiforsyning1
Fremtidensenergiforsyning2

Den grænseløse vækst

Den korte vækst

Den grønne vækst

Den arbejdsløse vækst

Klimaforhandlingernes historie

Klimaforhandlingernes historie

Danmark uden fossile brændslet

Lokal energiomstilling

Fremtidens energiforsyning

item25

Biografen

Solvarme

Geotermisk energi

Solceller

Vindenergi

Bølgeenergi

Biomasse

Biogas

Jordens klima, 2016

Den menneskeskabte drivhuseffekt, 2016

Den globale opvarmning, Konsekvenserne, 2016

item24
item35
item40
item39
item38
item37
item23
item3
solvarmefilm
Geotermi
Solceller
VindkraftiDanmark
Blgeenergi
Biomasse

“Bevis” for den globale opvarmning fundet

7. maj 2005

For de, der stadig tvivler på, at klimaet er ved at ændre sig, er der nu endnu et bevis i den lange række af beviser eller indicier, om man vil, som har hobet sig op i de sidste mange år. En forskergruppe mener nu at kunne beregne, at der faktisk er en energi-ubalance mellem Jorden og Verdens rummet. Og det er netop denne energi-ubalance, som forårsager den globale opvarmning.

Forskergruppen beskriver selv deres beregninger, som bygger på dels temperaturmålinger i havet og dels computermodelberegninger. Udgangspunktet for beregninger har været e viden om, hvor meget energi, havene optager. Det har nemlig blevet målt og bekræftet af både satellitdata og målinger fra et stort antal videnskabelige bøjer udsat i verdenshavene. Den energi, der optages, skal så svare til den energi, der bliver afgivet fra toppen af atmosfæren til Verdensrummet. Ved hjælp af de store computermodeller af klimaet har forskergruppen så regnet sig frem til, at Jorden faktisk optager 0,85 watt mere energi per kvadratmeter, end den stråler tilbage til Verdensrummet. Og årsagen til, at der tilbageholdes mere energi, end der udstråles, er den forhøjede koncentration af drivhusgasser. Resultatet er uundgåeligt, at Jordens temperatur stiger indtil balancen mellem den optagne og den udstrålede energi er genoprettet.

Den beregnede energi-ubalance passer godt med de faktisk måle temperaturændringer ved jordens overflade. Det er ikke i sig selv noget bevis for, at beregningerne er præcise, men det er endnu en brik i rækken af indicer for, at der sker en stigende menneskeskabt påvirkning af Jordens klima.

Forskergruppens beregninger viser også, at der er en indbygget forsinkelse mellem ophobningen af drivhusgasser i atmosfæren og den globale opvarmning, de forårsager. Årsagen er, at oceanerne optager en del af opvarmningen, og det tager meget længere tid for havene at optage varmen, end det tager for atmosfæren. Først, når der er balance mellem atmosfærens og havenes varme, ser vi den fulde effekt af den øgede drivhuseffekt. Allerede nu har vi en opvarmning på 0,6 grader oveni i de 0,7, der allerede er målt, tilgode, selv om vi standsede alle udledninger af drivhusgasser i dag. For hver dag, hvor vi udleder drivhusgasser, vil den fremtidige opvarmning blive kraftigere.
 

Kilder:

New Scientist, 28. april 2005

BBC News, 28. april 2005

Science Daily, 30. april 2005
 

item37a
Fremtidensenergiforsyning3
cpfilm1a

Klimaforhandlingerne i Paris

VEDanmarksamlet
item26
item27
item28
item33 item32 item31 item30 item22 item21 item20 item19 item18 item17 item16 item15 item14 item13 item12 item11 item10 item9 item8 item7 item5 item4 item3a item2a