Fremtidensenergiforsyning1
Fremtidensenergiforsyning2

Den grænseløse vækst

Den korte vækst

Den grønne vækst

Den arbejdsløse vækst

Klimaforhandlingernes historie

Klimaforhandlingernes historie

Danmark uden fossile brændslet

Lokal energiomstilling

Fremtidens energiforsyning

item25

Biografen

Solvarme

Geotermisk energi

Solceller

Vindenergi

Bølgeenergi

Biomasse

Biogas

Jordens klima, 2016

Den menneskeskabte drivhuseffekt, 2016

Den globale opvarmning, Konsekvenserne, 2016

item24
item35
item40
item39
item38
item37
item23
item3
solvarmefilm
Geotermi
Solceller
VindkraftiDanmark
Blgeenergi
Biomasse

Får vi det koldere i stedet for varmere?

14. maj 2005

Der er nu fundet tydelige tegn på, at Golfstrømmen er ved at blive svækket. En af de “pumper”, som driver Golfstrømmen – et område med kraftig nedsynkning af koldt vand ved Østgrønlands kyst – er svækket til kun en fjerdedel af dens tidligere styrke. Denne svækkelse, som med stor sandsynlighed er forårsaget af den globale opvarmning, kan være forløberen for store ændringer i Golfstrømmen i løbet af de næste år eller årtier. Ændringer som kan føre til et brat temperaturfald i den nordvestlige del af Europa.

Oplysningerne stammer fra målinger taget fra engelske ubåde. Professor Peter Wadhams fra Cambridge University, som selv har deltaget i det ubådstogt, hvor målingerne blev foretaget, siger “Indtil for nylig kunne vi se store områder i havet, hvor søjler af koldt, tungt vand sank fra overfladen ned til havbunden 1.000 meter længere nede, men disse områder er næsten forsvundet”. Denne nedsynkningsmekanisme medvirker til at holde Golfstrømmen igang ved at flytte det kolde vand imod bunden, så det kan erstattes af varmere vand, som kommer med strømmen sydfra. Hvis der ikke sker nogen nedsynkning af koldt vand, vil strømmen af varmere vand hæmmes eller helt gå i stå.

Det er meget svært at forudsige præcist, hvad effekten af disse ændringer bliver. Der er to andre områder i Nordatlanten, hvor koldt vand synker ned mod bunden og man ved endnu ikke, hvor meget den globale opvarmning har påvirket disse områder. Peter Wadham peger imidlertid på, at virkningerne af en ændring i Golfstrømmens styrke kan blive dramatiske. Hvis Golfstrømmen ophører med at føre varme til Nordeuropa, vil klimaet blive koldere. Hvor meget er for tidligt at sige. I heldigste fald vil den globale opvarmning nogenlunde ophæve afkølingen, borset fra, at der vil blive flere vejrekstremer. I værste fald kan vi få et klima, som det Sibirien har i dag.
 

Kilde:

Times online, 8, maj 2005
 

item37a
Fremtidensenergiforsyning3
cpfilm1a

Klimaforhandlingerne i Paris

VEDanmarksamlet
item26
item27
item28
item33 item32 item31 item30 item22 item21 item20 item19 item18 item17 item16 item15 item14 item13 item12 item11 item10 item9 item8 item7 item5 item4 item3a item2a