Fremtidensenergiforsyning1
Fremtidensenergiforsyning2

Den grænseløse vækst

Den korte vækst

Den grønne vækst

Den arbejdsløse vækst

Klimaforhandlingernes historie

Klimaforhandlingernes historie

Danmark uden fossile brændslet

Lokal energiomstilling

Fremtidens energiforsyning

item25

Biografen

Solvarme

Geotermisk energi

Solceller

Vindenergi

Bølgeenergi

Biomasse

Biogas

Jordens klima, 2016

Den menneskeskabte drivhuseffekt, 2016

Den globale opvarmning, Konsekvenserne, 2016

item24
item35
item40
item39
item38
item37
item23
item3
solvarmefilm
Geotermi
Solceller
VindkraftiDanmark
Blgeenergi
Biomasse

Sibiriens permafrost smelter

18. september 2005

Verdens største frosne tørvemose i det vestlige Sibirien er begyndt at smelte. I et område på en million kvadratkilometer – som Frankrig og Tyskland lagt sammen – er frosten ved at slippe sit tag i den hidtil permafrosne jordbund. Den ubehagelig nyhed kommer fra russiske forskere, som lige er vendt tilbage fra et område, hvor der kommer meger få forskere og mennesker i det hele taget.

Nyheden er ubehagelig, fordi den permafrosne jord indeholder milliarder af tons metan, som sandsynligvis vil blive frigjort til atmosfæren efterhånden som jordbunden tøer op. Metan er en drivhusgas, som er 20 gange kraftige end CO2. Den bliver også nedbrudt hurtigere i atmosfæren, men på kort sigt kan det betyde en kraftig forøgelse af den allerede i forvejen stigende drivhuseffekt, og en tilsvarende forstærkning af den globale opvarmning.

Sibirien er et af de områder på Jorden, hvor gennemsnitstemperaturen i øjeblikket stiger hurtigst med en gennemsnitlig temperaturstigning på omkring 3°C i løbet af de sidste 40 år. En tilsvarende opvarmning finder sted i Alaska, hvor man også ser, at permafrossen jord er begyndt at smelte. Sibiriens tørvemoser blev dannet for omkring 1.000 år siden efter den sidste istid. Siden da har de produceret metan ved forrådnelse af organisk materiale under iltfattige forhold. Det meste af den dannede metan er blevet fastholdt af permafrostlaget. Ifølge forskerne vil den bundne metan blive iltet og undslippe som CO2, hvis moserne tørrer ud efterhånden som de opvarmes. Men hvis moserne forbliver våde, som det er tilfældet i det vestlige Sibirien, så vil den bundne metan frigøres direkte til atmosfæren.

En af de russiske forskere, Sergei Kirpotin, botaniker ved Universitetet i Tomsk, siger, at det vi ser, at “et økologisk jordskred, som sandsynligvis er irreversibelt og utvivlsomt forbundet med den globale opvarmning..” Han siger, at hele det vest sibiriske subarktiske område er begyndt at smelte, og “det er altsammen sket i løbet af de sidste 3-4 år”.
 

Kilde:

New Scientist magazine, 11. August 2005
 

item37a
Fremtidensenergiforsyning3
cpfilm1a

Klimaforhandlingerne i Paris

VEDanmarksamlet
item26
item27
item28
item33 item32 item31 item30 item22 item21 item20 item19 item18 item17 item16 item15 item14 item13 item12 item11 item10 item9 item8 item7 item5 item4 item3a item2a