Fremtidensenergiforsyning1
Fremtidensenergiforsyning2

Den grænseløse vækst

Den korte vækst

Den grønne vækst

Den arbejdsløse vækst

Klimaforhandlingernes historie

Klimaforhandlingernes historie

Danmark uden fossile brændslet

Lokal energiomstilling

Fremtidens energiforsyning

item25

Biografen

Solvarme

Geotermisk energi

Solceller

Vindenergi

Bølgeenergi

Biomasse

Biogas

Jordens klima, 2016

Den menneskeskabte drivhuseffekt, 2016

Den globale opvarmning, Konsekvenserne, 2016

item24
item35
item40
item39
item38
item37
item23
item3
solvarmefilm
Geotermi
Solceller
VindkraftiDanmark
Blgeenergi
Biomasse

Skovene betaler prisen for biobrændsel

9. december 2005

Den stigende efterspørgsel efter biobrændsel i de rige lande er nu begyndt at gå ud over verdens regnskove. Fra orangutang reservaterne på Borneo til Amazonas regnskov bliver jumfruelig urskov ryddet for at give plads til palmeplantager til palmeolie og til soyabønner.

Den stigende efterspørgsel efter vegetabilske olier er delvis drevet frem af EU’s krav om, at konventionelle brændstoffer skal blandes med biobrændsel. Dette sker for at hjælpe med til at opfylde Kyoto protokollens målsætning om nedskæring af drivhusgasudslippene i de rige lande. Men når biobrændslet bliver importeret fra de fattige lande risikerer det at give den modsatte effekt globalt set.

“Udvidelsen af palmeolieproduktionen er en af de væsentligste årsager til ødelæggelsen af regnskoven i sydøst-asien.,” siger Simon Counsell, leder af den engelsk-baserede Rainforest Foundation. Alternativet til palmeolie er soyabønne olie. Men dyrkning af soyabønner er den væsentligste enkeltårsag til ødelæggelsen af regnskoven i Amazonas området.

Indtil for nylig var det lille europæiske marked for biobrændsel domineret af rapsolie. Men den stigende efterspørgsel fra fødevaremarkedet har fået priserne til at stige, hvilket har flyttet opmærksomheden hen på palmeolie og soyabønneolie, som importeres fra lande, der i øjeblikket ikke er underlagt krav om nedskæringer i Kyoto protokollen. Det betyder reelt , at de rige lande eksporterer problemerne til de fattige lande uden at der opnåes reelle nedskæringer i udslippet af drivhusgasser, fordi afbrænding af rydning af regnskoven.
 

Kilde:

New Scientist, 22 november 2005
 

item37a
Fremtidensenergiforsyning3
cpfilm1a

Klimaforhandlingerne i Paris

VEDanmarksamlet
item26
item27
item28
item33 item32 item31 item30 item22 item21 item20 item19 item18 item17 item16 item15 item14 item13 item12 item11 item10 item9 item8 item7 item5 item4 item3a item2a