Fremtidensenergiforsyning1
Fremtidensenergiforsyning2

Den grænseløse vækst

Den korte vækst

Den grønne vækst

Den arbejdsløse vækst

Klimaforhandlingernes historie

Klimaforhandlingernes historie

Danmark uden fossile brændslet

Lokal energiomstilling

Fremtidens energiforsyning

item25

Biografen

Solvarme

Geotermisk energi

Solceller

Vindenergi

Bølgeenergi

Biomasse

Biogas

Jordens klima, 2016

Den menneskeskabte drivhuseffekt, 2016

Den globale opvarmning, Konsekvenserne, 2016

item24
item35
item40
item39
item38
item37
item23
item3
solvarmefilm
Geotermi
Solceller
VindkraftiDanmark
Blgeenergi
Biomasse

Kommende IPCC rapport lækket

7. maj 2006

Et udkast til den næste rapport fra FN’s Klimapanel, IPCC, er blevet lækket til offentligheden af den amerikanske regering. Spekulationerne går på, at man ønsker at tage vinden ud af sejlene på rapporten, som først skulle publiceres til offentligheden til næste forår.

Årsagen til lækket skulle være, at rapporten indeholder konklusioner, som er meget ubehagelige for den amerikanske regering. Derfor vil det være i dens interesse at få skabt diskussion om rapportens konklusioner på forhånd ved at få så mange forskere som muligt til at sætte spørgsmålstegn ved konklusionerne før rapporten endeligt publiceres.

Udkastet indeholder da også ting, som ikke uventet tyder dårligt for Jordens klima og konsekvenserne af den menneskeskabte opvarmnning. Rapporten forudsiger en temperaturstigning på mellem 2 og 4,5 grader celsius ved en fordobling af CO2 indholdet i atmosfæren med en største sandsynlighed for en temperaturstigning på ca. 3 grader. Denne temperaturstigning kan endda blive ca. 1,5 grader højere på grund af positiv feed-back som et resultat af mindre havis, optøning af permafrostområder og forsuring af havet. Den positive feed-back forstærker den opvarmning, der forårsages af menneskets udledning af drivhusgasser.

En temperaturstigning på over 2 grader vil efter det store flertal af klimaforskeres mening kunne fremkalde farlige klimaændringer med bl.a. en stor risiko for en total nedsmeltning af den grønlandske indlandsis og store ændringer i nedbørsmønstrene verden over, hvilket kan betyde førevareproblemer for millioner af mennesker specielt i den fattige del af verden. Med en temperaturstigning på 3 grader eller mere, kan konsekvenserne blive uoverskuelige både i form af menneskeliv og økonomiske omkostninger.

Udkastet til rapporten fastslår bl.a., at der nu er et omfattende bevismateriale for en menneskeskabt opvarmning af atmosfæren, landjorden og havene, og at det med stor sandsynlighed er den menneskelige faktor, der har været den dominerende i klimaændringerne i de seneste 50 år. Den siger også, at opvarmningen kunne være blevet større, hvis ikke både naturlige og menneskeskabte faktorer såsom partikelforurening havde virket afkølende på atmosfæren.

Rapporten bekræfter også, at den arktiske havis svinder ind, at gletschere og polaris nu smelter hurtigere end de gendannes, og at permafrostområderne svinder ind. Altsammen tydelige tegn på en global opvarmning. Hertil kommer, at fem af de seks varmeste år nogensinde registreret er de fem seneste år med 1998 og 2005 som de varmeste år.

Rapporten ser ikke ud til at indeholde de store overraskelser, men med verdens førende klimaforskere i ryggen har IPCC’s rapporter en tyngde, som er meget ubehagelig for de lande, der viger tilbage for at tage klimaproblemerne alvorligt. Og i klubben af, hvad man efterhånden bør kalde for klimaterrorister, må USA siges at være det absolut mest fremtrædende medlem.

Kilde:

The Independent, 4. maj 2006
 

item37a
Fremtidensenergiforsyning3
cpfilm1a

Klimaforhandlingerne i Paris

VEDanmarksamlet
item26
item27
item28
item33 item32 item31 item30 item22 item21 item20 item19 item18 item17 item16 item15 item14 item13 item12 item11 item10 item9 item8 item7 item5 item4 item3a item2a