Fremtidensenergiforsyning1
Fremtidensenergiforsyning2

Den grænseløse vækst

Den korte vækst

Den grønne vækst

Den arbejdsløse vækst

Klimaforhandlingernes historie

Klimaforhandlingernes historie

Danmark uden fossile brændslet

Lokal energiomstilling

Fremtidens energiforsyning

item25

Biografen

Solvarme

Geotermisk energi

Solceller

Vindenergi

Bølgeenergi

Biomasse

Biogas

Jordens klima, 2016

Den menneskeskabte drivhuseffekt, 2016

Den globale opvarmning, Konsekvenserne, 2016

item24
item35
item40
item39
item38
item37
item23
item3
solvarmefilm
Geotermi
Solceller
VindkraftiDanmark
Blgeenergi
Biomasse

Nordpolen isfri om 35 år

15. december 2006

Isen omkring Nordpolen smelter nu så hurtigt, at forskerne forventer, at der vil være isfrit i sommermånederne allerede i 2040.

De nyeste beregninger foretaget af et amerikansk forskerhold har vist, at hvis ikke udledningerne af drivhusgasser begrænses væsentligt, vil havisen omkring Nordpolen om 20 år begynde at forsvinde med en hastighed, der er 4 gange højere end det, man hidtil har observeret. Allerede nu er de havområder, som havisen dækker, svundet kraftigt ind i sommermånederne. Forskernes beregninger viser, at der på et tidspunkt vil indtræde en kraftigt positiv feedback, som udløser en meget kraftigere nedsmeltning end den, vi ser lige nu.

Positiv feedback er en proces, som forstærker den tendens, der allerede nu er igang. På et tidspunkt vil områderne med åbent vand være så store, at sollyset i højere grad opsuges af havvandet i stedet for at blive tilbagekastet af den hvide havis. Det betyder, at havvandet bliver varmere, der smelter endnu mere is, så endnu mere havvand kan varmes op osv.

Når isen trækker sig tilbage, vil der også kunne føres mere varmt havvand fra ækvator mod polerne, og det vil yderligere forstærke opvarmningstendensen. Resultatet bliver, at opvarmningen forstærker sig selv med dramatiske konsekvenser for hele Arktis.

Ikke mindst dyrelivet vil påvirkes kraftigt, hvis havisen forsvinder. Isbjørnen vil næppe kunne klare en så dramatisk omvæltning givet uddø i løbet af kort tid. En lang række andre havpattedyr vil ligeledes få svært ved at klare omvæltningerne og det samme vil gøre sig gældende for mange havfugle.

Til gengæld er skibsfarten allerede begyndt at glæde sig til at kunne sejle igennem den såkaldte Nordvestpassage fra Atlanterhavet til Stillehavet. Men glæden kan blive kortvarig. Forskerne har ikke beregnet, hvad der vil ske med den grønlandske indlandsis. Men med en så kraftig opvarmning af havet omkring Nordpolen, der her forudses, vil det givet betyde, at Indlandsisen vil smelte ned hurtigere, end man lige nu regner med. Det kan betyde, at mange at de havne og storbyer, som skibstrafikken skal betjene, hurtigere vil blive truet af oversvømmelser.

Kilde:

Science Daily, 12. december 2006
 

item37a
Fremtidensenergiforsyning3
cpfilm1a

Klimaforhandlingerne i Paris

VEDanmarksamlet
item26
item27
item28
item33 item32 item31 item30 item22 item21 item20 item19 item18 item17 item16 item15 item14 item13 item12 item11 item10 item9 item8 item7 item5 item4 item3a item2a