Fremtidensenergiforsyning1
Fremtidensenergiforsyning2

Den grænseløse vækst

Den korte vækst

Den grønne vækst

Den arbejdsløse vækst

Klimaforhandlingernes historie

Klimaforhandlingernes historie

Danmark uden fossile brændslet

Lokal energiomstilling

Fremtidens energiforsyning

item25

Biografen

Solvarme

Geotermisk energi

Solceller

Vindenergi

Bølgeenergi

Biomasse

Biogas

Jordens klima, 2016

Den menneskeskabte drivhuseffekt, 2016

Den globale opvarmning, Konsekvenserne, 2016

item24
item35
item40
item39
item38
item37
item23
item3
solvarmefilm
Geotermi
Solceller
VindkraftiDanmark
Blgeenergi
Biomasse

Sibirisk hedebølge giver søvnløse bjørne

25. november 2006

Sibirien oplever dette år den varmeste november i 70 år, og det går ud over såvel permafrosten som dyr og mennesker. Russiske forskere advarer om kosekvenserne af de unarturligt høje temperaturer, man oplever nu, hvor man normalt burde opleve starten på Sibiriens barske vinter. Specielt den sydlige del af Sibirien, som i forvejen er et af de områder, der oplever den hurtigste opvarmning på kloden, er ramt af de høje temperaturer med 7 til 10 grader over den normale temperatur for årstiden.

Dern unaturlige varme ses tydeligt i naturen. De høje temperaturer betyder, at permafrosten over et stort område på næsten 1 million kvadratkilometer er begyndt at tø. Optøningen betyder, at store mængdser metan og kuldioxid slipper ud i atmosfæren og yderligere forstærker den globale opvarmning.

De høje temperaturer betyder også, at planter og dyr bliver forvirrede og reagerer anderledes end normalt. Bjørnene, som normalt skulle være gået i hi, lider af søvnløshed. Fortsætter sneen med at lade vente på sig, risikerer bjørne og grævlinge at dø af sult, fordi de bruget for meget af det fedtlag, som de skulle tære på under vintersøvnen. Harerne har på dette tidspunkt skiftet til deres hvide vinterpels, men uden sne bliver de meget synlige i landskabet og lette ofre for rovdyr og rovfugle.

I det nordlige Sibirien er der ligeledes problemer. På grund af de høje temperaturer, er pakisen sent på den. Det betyder, at isbjørne, sæler og hvalrosser er tvunget til at blive på land, hvilket forstyrrer deres ynglecyklus.

Kilde:

Sydney Morning Herald, 18. november 2006
 

item37a
Fremtidensenergiforsyning3
cpfilm1a

Klimaforhandlingerne i Paris

VEDanmarksamlet
item26
item27
item28
item33 item32 item31 item30 item22 item21 item20 item19 item18 item17 item16 item15 item14 item13 item12 item11 item10 item9 item8 item7 item5 item4 item3a item2a