Fremtidensenergiforsyning1
Fremtidensenergiforsyning2

Den grænseløse vækst

Den korte vækst

Den grønne vækst

Den arbejdsløse vækst

Klimaforhandlingernes historie

Klimaforhandlingernes historie

Danmark uden fossile brændslet

Lokal energiomstilling

Fremtidens energiforsyning

item25

Biografen

Solvarme

Geotermisk energi

Solceller

Vindenergi

Bølgeenergi

Biomasse

Biogas

Jordens klima, 2016

Den menneskeskabte drivhuseffekt, 2016

Den globale opvarmning, Konsekvenserne, 2016

item24
item35
item40
item39
item38
item37
item23
item3
solvarmefilm
Geotermi
Solceller
VindkraftiDanmark
Blgeenergi
Biomasse

Plant et træ!

10. januar 2007

Har du lidt ondt i klimaet? Har du taget en ekstra ferierejse eller købt et nyt fjernsyn? Plant et træ! Det hjælper på samvittigheden, men ikke nødvendigvis på klimaet. Det har i et stykke tid været god tone, at træplantning kan opsuge CO2 og dermed bøde på den CO2, vi selv udleder, når vi rejser eller lavet andre energiforbrugende ting.

Me nye undersøgelser viser, at det ikke nødvendigvis er rigtigt. Det kommer nemlig i høj grad an på, hvor træet bliver plantet. Skal træplantning have den fornødne effekt, skal det skei troperne, fordi de tropiske skove samlet set har en afkølende effekt, idet de optager CO2 og øger skydækket, hvilket hjælper til med at afkøle de tropiske områder.

Konklusionen er baseret på en computersimulering af, hvad der ville ske, hvis man fjernede samtlige træer fra planeten. Det ville, modsat af hvad man skulle forvente, betyde en lille afkøling af Jorden globalt set på 0,2 grader i forhold til situationen, hvis skovene forblev intakte. Modsat mange tidligere simuleringer tager modellen højde ikke bare for træernes optag af CO2, men også for deres udslip af vanddamp, hvilket øger skydannelsen, samt den ekstra varme, træerne absorberer fra solen, fordi træernes løv oftest er mørkere end jordbunden nedenunder.

Træerne i troperne modtager mere sollys og modtager derfor også mest energi til at konvertere CO2 til biomasse. Dermed opvejes løvdækkets opvarmende effekt af den afkølende effekt, som det større CO2-optager forårsager. I de nordlige tempererede områder er situationen den omvendte. Derfor hjælper det ikke på den globale opvarmning at plante træer i disse områder. Forskerne bag undersøgelsen siger, at resultaterne giver retningslinier for, hvor der bør plantes træer, hvis hovedformålet er at reducere den globale opvarmning.

Det har hidtil også været god latin, at gamle skove, skønt de er værdifulde CO2-lagre, ikke vil hjælpe til med at afhjælpe atmosfærens stigende CO2-koncentration, fordi skovenes lagre allerede er fulde. Men nu har det vist sig, at selv gamle skove kan fortsætte med at lagre ekstra CO2, ikke i træernes biomasse, men i jordbunden under træerne. Hvis resultaterne holder, er det endnu vigtigere at bevare de eksisterende skove frem for at bare at satse på plantning af nye skove.

Samlet set viser de to undersøgelser med al tydelighed, hvad mange måske allerede har gættet, at det ikke nytter at plante nye skove i tempererede områder, hvis vi samtidig fortsætter med at fælde og afbrænde de tropiske regnskove. Skal vi afhjælpe den globale opvarmning, er det netop de tropiske skove, som skal bevares og genoprettes, hvor de er forsvundet.

Kilder:

Nature News, 30. november 2006

New Scientist, 15. december 2006
 

item37a
Fremtidensenergiforsyning3
cpfilm1a

Klimaforhandlingerne i Paris

VEDanmarksamlet
item26
item27
item28
item33 item32 item31 item30 item22 item21 item20 item19 item18 item17 item16 item15 item14 item13 item12 item11 item10 item9 item8 item7 item5 item4 item3a item2a