Fremtidensenergiforsyning1
Fremtidensenergiforsyning2

Den grænseløse vækst

Den korte vækst

Den grønne vækst

Den arbejdsløse vækst

Klimaforhandlingernes historie

Klimaforhandlingernes historie

Danmark uden fossile brændslet

Lokal energiomstilling

Fremtidens energiforsyning

item25

Biografen

Solvarme

Geotermisk energi

Solceller

Vindenergi

Bølgeenergi

Biomasse

Biogas

Jordens klima, 2016

Den menneskeskabte drivhuseffekt, 2016

Den globale opvarmning, Konsekvenserne, 2016

item24
item35
item40
item39
item38
item37
item23
item3
solvarmefilm
Geotermi
Solceller
VindkraftiDanmark
Blgeenergi
Biomasse

Politisk censur af klimarapporter

20. april 2007

Statusrapporterne om verdens klima betragtes normalt som det bedste og videnskabeligt set mest solide bud på klimaets tilstand fra verdens bedste klimaforskere. Men hvad de færreste er klar over, er at det såkaldte Summary for Policymakers, som er det, verdenspressen og dermed almindelige mennesker får kendskab til, er redigeret af udsendte embedsmænd fra de lande, der er medlemmer af IPCC. Det er sket ved alle de foregående 3 statusrapport fra IPCC, men i et omfang, hvor klimaforskernes vigtigste konklusioner og advarsler blev videreformidlet.

Men ved den endelige redigering af den fjerde statusrapports Summary fra IPCC’s arbejdsgruppe 2, som beskæftiger sig med konsekvenserne af den globale opvarmning, var den politiske redigering så hård, at det udløste massive protester fra de forskere, som havde udarbejdet det første udkast. Og når man ser, hvad der er redigeret bort af lande som USA, Rusland, Saudi Arabien og Kina, er det næppe for meget at sige, at der reelt er tale om politisk censur af forskerne. Her er et par eksempler på den politiske redigering af forskernes oplæg.

I et af de afsnit, der blev redigeret bort, kan man læse: “Befolkningsvækst og udvikling i (Nordamerikas) kystområder vil med stor sandsynlighed øge risici og økonomiske tab som følge af havstigning, voldsomt vejr og stormfloder ved slutningen af dette århundrede, hvis den globale opvarmning fortsætte uhindret”. Det var et afsnit, USA’s regering ikke kunne lide, så det blev redigeret bort.

Et andet, temmeligt væsentligt afsnit, fandt heller ikke nåde for den politiske censur. Her kan man nemlig læse: “Meget store havstigninger stammende fra en udbredt afsmeltning af Grønlands og Vestantarktis’ iskapper vil medføre store ændringer af kystlinier og oversvømmelser af lavtliggende områder med den største virkning i floddeltaer. Det vil være omkostningskrævende og en stor udfordring af flytte befolkninger, økonomiske aktiviteter og infrastruktur. Der er en middel sandsynlighed (dvs ca. 50%) for, at begge iskapper vil blive udsat for en delvis nedsmeltning ved en global temperaturstigning større end 1 – 2 °C, resulterende i en havstigning på 4 – 6 meter i løbet af århundreder til årtusinder”.

Det er åbenbart for skrap kost for verdens befolkning at få at vide. Med den enorme indsats, der bliver gjort for at beskytte os imod terrorisme, skulle man ellers mene, at her var et væsentligt aspekt at tage med i den fremtidige samfundsplanlægning. Også risikoen for vandmangel, hungersnødskatastrofer og spredning af tropiske sygdomme er blevet nedtonet i den endelige udgave.

Det er meget moderne at lave sammensværgelsesteorier. Det er ikke nødvendigt her. Forsøget på at lave et “cover-up”, udøve censur, eller hvad man ellers vil kalde det, er tydeligt for enhver.

Kilder:

StarTribune, 7 . april 2007

Conserve, 8. april 2007

The Guardian, 10. april 2007
 

item37a
Fremtidensenergiforsyning3
cpfilm1a

Klimaforhandlingerne i Paris

VEDanmarksamlet
item26
item27
item28
item33 item32 item31 item30 item22 item21 item20 item19 item18 item17 item16 item15 item14 item13 item12 item11 item10 item9 item8 item7 item5 item4 item3a item2a