Den grænseløse vækst
Den korte vækst
Den grønne vækst
Den arbejdsløse vækst
Klimaforhandlingernes historie
Klimaforhandlingernes historie
Danmark uden fossile brændslet
Lokal energiomstilling
Fremtidens energiforsyning
Biografen
Solvarme
Geotermisk energi
Solceller
Vindenergi
Bølgeenergi
Biomasse
Biogas
Jordens klima, 2016
Den menneskeskabte drivhuseffekt, 2016
Den globale opvarmning, Konsekvenserne, 2016
Vigtige afgrøder lider allerede under varmen
25. marts 2007
Den globale opvarmning er allerede nu begyndt at reducere landbrugsudbytterne af basale fødevareafgrøder. Det er resultatet af ny forskning foretaget af forskere på Carnegie Institution og Lawrence Livermore National Laboratory.
Deres forskningsresultater viser, at den globale opvarmning i periode 1981 til 2002 reducerede den kombinerede produktion af hvede, byg og majs med 40 millioner tons om året. Det svarer til et økonomisk tab på omkring 5 millioner US$ årligt. Resultaterne viste en tydelig og enkel sammenhæng mellem temperaturstigningerne og de samlede globale udbytter af de tre afgrøder. For alle tre afgrøder var udbytterne entydigt lavest i de år, der havde de højeste temperaturer.
Undersøgelsen er den første, som forsøger at lave en konkret skøn over, hvor meget fødevareproduktionen allerede er blevet påvirket af den globale opvarmning. Det betyder dog ikke, at der totalt set er sket en nedgang i verdens fødevareproduktion, idet den globale opvarmnings påvirkning foreløbig er forholdsvis lille i forhold til den øgning af udbytterne, som er sket på grund af teknologiske fremskridt. Hvad undersøgelsen viser, er imidlertid, at der er en påviselig effekt af den globale opvarmning selv med den forholdsvis lille temperaturstigning, der er sket indtil nu.
Kilde:
Klimaforhandlingerne i Paris