Fremtidensenergiforsyning1
Fremtidensenergiforsyning2

Den grænseløse vækst

Den korte vækst

Den grønne vækst

Den arbejdsløse vækst

Klimaforhandlingernes historie

Klimaforhandlingernes historie

Danmark uden fossile brændslet

Lokal energiomstilling

Fremtidens energiforsyning

item25

Biografen

Solvarme

Geotermisk energi

Solceller

Vindenergi

Bølgeenergi

Biomasse

Biogas

Jordens klima, 2016

Den menneskeskabte drivhuseffekt, 2016

Den globale opvarmning, Konsekvenserne, 2016

item24
item35
item40
item39
item38
item37
item23
item3
solvarmefilm
Geotermi
Solceller
VindkraftiDanmark
Blgeenergi
Biomasse

Året der gik

29. december 2007

Året 2007 bød klimamæssigt på endnu en lang række rekorder, både globalt og lokalt. Året bød også på endnu en statusrapport fra FN’s Klimapanel, IPCC. Som forventeligt slog statusrapporten fast med syvtommersøm, at der ikke mere er nogen som helst tvivl om, at menneskets udledninger af drivhusgasser allerede har påvirket klimaet mærkbart, og at det vil blive stadigt værre, hvis ikke udviklingen meget snart bliver vendt. I den sidste ende kan det ende med en klimakatastrofe af et uoverskueligt omfang.

Forskerne har altså erkendt situationens alvor. Nu mangler vi politikerne, som er dem, der skal tage de nødvendigt forholdsregler. Og her kniber det betydeligt mere. Det internationale klimamøde på Bali i december viste desværre med al tydelighed, at der er lang vej endnu til erkendelsen af, hvor alvorlig situationen faktisk er. Endnu engang er det først og fremmest USA, som stiller sig hindrende i vejen for reelle fremskridt i de klimaforhandlinger, der helst skulle føre frem til en ny, langtrækkende klimaaftale i København i december 2009. Den nye klimaaftale skal indeholde høje, bindende reduktionsmål for både de rige lande og for de udviklingslande, der i øjeblikket oplever en kraftigt økonomisk vækst. I modsat fald bliver det umuligt at holde den globale temperaturstigning bare i nærheden af de to grader, som forskerne betragter som en kritisk grænse.

Og tingene udvikler sig hurtigt. Ifølge WMO blev årtiet 1998-2007 det varmeste årti nogensinde målt. Året 2007 bliver i sig selv ikke et af de allervarmeste år med foreløbigt en syvendeplads på rekordlisten.

Til gengæld har året budt på andre ubehagelige rekorder både med hensyn til den rekordlave udbredelse af havisen omkring Arktis i sommmermånederne. Dårligt nyt for såvel isbjørnene som de andre dyr, der er afhængige af havisen. Samtidig blev året endnu engang præget af ødelæggende oversvømmelser og af tørke og storme mange steder på Jorden.

2007 startede med rekordhøje temperaturer i dele af Europa med temperaturer langt over det normale. Også i Damark oplevede vi en rekordvarm vinter og forår. Også det vestlige Australien oplevede ekstreme temperaturer i januar og februar med gennemsnitstemperaturer på mere end 5 grader over det normale. Sydøsteuropa fik en rekordagtig hedebølge i juni og juli med efterfølgende skovbrande bl.a. i Grækenland, hvor en voldsom skovbrand hærgede store dele af Peloppones.

Året blev også præget af af udbredt tørke i store dele af Nordamerika, Australen og Kina. Oversvømmelser ramte mange områder af verden, heriblandt store dele af Afrika, Bolivia, Argentina og Mexico, Indonesien og det sydlige Kina.

Listen over klimarelaterede katatrofer af større eller mindre omfang i 2007 er lang. Også i Danmark fik vi i et noget mindre omfang eksempler på, hvad der kan ske, når vejret bliver ekstremt med flere nedbørsrekorder og masser af oversvømmede kældre og veje.

Hvis 2007 skal huskes for noget, er det måske, at det var det år, hvor vi for alvor så, hvordan klimaændringerne kan komme til at påvirke os allesammen – også i Danmark.

Kilder:

Science Daily, 13. december 2007

DMI nyt, 12. december 2007
 

item37a
Fremtidensenergiforsyning3
cpfilm1a

Klimaforhandlingerne i Paris

VEDanmarksamlet
item26
item27
item28
item33 item32 item31 item30 item22 item21 item20 item19 item18 item17 item16 item15 item14 item13 item12 item11 item10 item9 item8 item7 item5 item4 item3a item2a