Fremtidensenergiforsyning1
Fremtidensenergiforsyning2

Den grænseløse vækst

Den korte vækst

Den grønne vækst

Den arbejdsløse vækst

Klimaforhandlingernes historie

Klimaforhandlingernes historie

Danmark uden fossile brændslet

Lokal energiomstilling

Fremtidens energiforsyning

item25

Biografen

Solvarme

Geotermisk energi

Solceller

Vindenergi

Bølgeenergi

Biomasse

Biogas

Jordens klima, 2016

Den menneskeskabte drivhuseffekt, 2016

Den globale opvarmning, Konsekvenserne, 2016

item24
item35
item40
item39
item38
item37
item23
item3
solvarmefilm
Geotermi
Solceller
VindkraftiDanmark
Blgeenergi
Biomasse

De mest sårbare områder på planeten

29. marts 2008

Et hold forskere har forsøgt at kortlægge, hvilke områder, der er mest sårbare over for klimaændringerne. Resultatet peger på ni områder, som alle er i alvorlig fare for at passere en kritisk grænse, som de ikke må overskride, hvis de skal have en chance for at regenere.

Selv om forskerne ikke kan sige præcist hvornår de forskellige udsatte område vil nå denne kritiske grænse, er deres vurdering, at det sandsynligvis allerede er for sent at redde den arktiske havis og den grønlandske indlandsis. De seneste undersøgelser viser, at den arktiske havis vil gå ind i en irreversibel nedgang ved en temperaturstigning på mellem 0,5 og 2 grader. Vi har måske allerede overskredet denne grænse. Og der er allerede en ca. 50 % sandsynlighed for, at den grønlandske indlandsis vil smelte ned og udløse en havstigning på ca. 7 meter i løbet af et antal hundreder år.

En global temperaturstigning på ca. 3 grader vil sandsynligvis medføre mere intense El Niño begivenheder. Det vil have omfattende konsekvenser for klimaet i store dele af Verden fra Afrika til Nordamerika og medføre tørke nogle steder og massiv nedbør med oversvømmelser andre steder.

Et andet af de mest sårbare områder er Amazonas regnskoven. En global opvarmning på 3 – 5 grader vil reducere nedbøren her med ca. 30 %. En nedgang i nedbøren betyder, at store områder ødelægges og skoven får svært ved at forny og reetablere sig selv. Det kan i den sidste ende betyde, at store dele af Amazonas erstattes af tør savanne.

Også dele af de nordlige skove kan overskride en kritisk grænse ved denne opvarmning, fordi skovene ikke kan nå at tilpasse sig de stigende temperaturer. Tørke og skovbrande kan betyde, at store områder ødelægges i løbet af de kommende 50 år.

Det kan også få konsekvenser for monsunen både i Vestafrika og i Indien. I Vestafrika er der risiko for, at monsunregnen mindskes kraftigt ,og risikoen for tørkeår stiger. I Indien siger fremskrivningerne, at monsunen vil blive uregelmæssige og uberegnelig og i værste fald gå ind i kaotiske svingninger med voldsom nedbør det ene år og tørke det næste.

Stiger temperaturen yderligere, dvs over 5 grader, vil det efter de nyeste beregninger udløse en ukontrolleret nedsmeltning af dele af Antarktis med en yderligere havstigning til følge. En så høj temperaturstigning vil også medføre en alvorlig risiko for, at Golfstrømmen påvirkes og måske helt går i stå.

Med de nuværende tendenser og de foreløbigt meget begrænsede tiltag for at begrænse den globale udledning af drivhusgasser er en golbal temperaturstigning på 4 grader eller mere i løbet af dette århundrede meget sandsynlig. FN’s klimapanel forudsiger en temperaturstigning på mellem 2,4 og 6,4 grader i dette århundrede.

Kilde:

The Guardian, 5. februar 2008
 

item37a
Fremtidensenergiforsyning3
cpfilm1a

Klimaforhandlingerne i Paris

VEDanmarksamlet
item26
item27
item28
item33 item32 item31 item30 item22 item21 item20 item19 item18 item17 item16 item15 item14 item13 item12 item11 item10 item9 item8 item7 item5 item4 item3a item2a