Fremtidensenergiforsyning1
Fremtidensenergiforsyning2

Den grænseløse vækst

Den korte vækst

Den grønne vækst

Den arbejdsløse vækst

Klimaforhandlingernes historie

Klimaforhandlingernes historie

Danmark uden fossile brændslet

Lokal energiomstilling

Fremtidens energiforsyning

item25

Biografen

Solvarme

Geotermisk energi

Solceller

Vindenergi

Bølgeenergi

Biomasse

Biogas

Jordens klima, 2016

Den menneskeskabte drivhuseffekt, 2016

Den globale opvarmning, Konsekvenserne, 2016

item24
item35
item40
item39
item38
item37
item23
item3
solvarmefilm
Geotermi
Solceller
VindkraftiDanmark
Blgeenergi
Biomasse

Danmark fryser - Jorden sveder

15. februar 2010

Man skal ikke tro på alt hvad man kan se eller mærke. Selvom vi fryser i Danmark, blev Januar måned 2010 den varmeste januar, der er målt globalt set. I det mindste i den periode på 32 år, hvor der har været brugt satellitmålinger til at måle Jordens temperatur. Gennemsnitstemperaturen for januar er målt til at være 0,72 grader højere end referenceperioden 1979-1998 og 0,30 grader højere end januar 2009. En del af årsagen er, at vi i øjeblikket befinder os i en El Niño perioder. Den sidste El Niño fandt sted i 1998, som blev det hidtil varmeste år, der er målt globalt. Danmark er ikke ret meget påvirket af El Niño, men til gengæld af den såkaldte North Atlantic Oscillation, som giver varmt vejr i Grønland, når det er koldt i Danmark og omvendt.

Selv om vi ikke ligefrem har det varme i Danmark lige i øjeblikket, så er det usædvanlig varmt andre steder på Jorden, bl.a. i troperne over Stillehavet, i det vestlige USA, i Grønland og i dele af Rusland. Den globale opvarmning er altså på ingen måde aflyst, og de voldsomme snefald, som har præget USA’s østkyst denne vinter kan indirekte være forårsaget af den globale opvarmning, som giver mere vanddamp i atmosfæren, og det er netop det, der skal til for at udløse de store snemængder, man har op levet bl.a. i Washington.

Den globale opvarmning er heller ikke aflyst, fordi der har vist sig at være mindre fejl i IPCC’s seneste klimarapport. En del forskere fra IPCC, FN’s Klimapanel, har været under kraftig beskydning for at lave fejl og for at være utroværdige, bl.a. fordi de har brugt for dårlige kilder om snesmeltning i Himalaya. Den kraftigste kritik kommer som sædvanligt fra ultrakonservative i USA og drives i høj grad af olie- og kulindustrien, som har meget store økonomiske interesser på spil. Selv om der ikke burde være den slags fejl fra Klimapanelets side, rokker det ikke ved hovedkonklusionen i rapporten uanset den højrøstede kritik. Der er ingen tvivl om, at den globale opvarmning, vi i stigende grad oplever, alt overvejende er menneskeskabt. Vi er ikke udsat for en naturkatastrofe eller guddommelig hævn. Vi er udsat for konsekvenserne af mange årtiers stadigt voksende afbrænding af fossile brændsler og dermed stigende udledning af CO2 i atmosfæren.

Der er ingen, der mere tvivler på, at Jorden er rund på trods af, at vi ikke kan se det med vores egne øjne. Vi kan heller ikke direkte se den globale opvarmning, men det gør den ikke mindre virkelig.

 

Kilder:

http://ing.dk/artikel/106209-januar-slog-alle-globale-varmerekorder

http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/8468358.stm
 

item37a
Fremtidensenergiforsyning3
cpfilm1a

Klimaforhandlingerne i Paris

VEDanmarksamlet
item26
item27
item28
item33 item32 item31 item30 item22 item21 item20 item19 item18 item17 item16 item15 item14 item13 item12 item11 item10 item9 item8 item7 item5 item4 item3a item2a