Den grænseløse vækst
Den korte vækst
Den grønne vækst
Den arbejdsløse vækst
Klimaforhandlingernes historie
Klimaforhandlingernes historie
Danmark uden fossile brændslet
Lokal energiomstilling
Fremtidens energiforsyning
Biografen
Solvarme
Geotermisk energi
Solceller
Vindenergi
Bølgeenergi
Biomasse
Biogas
Jordens klima, 2016
Den menneskeskabte drivhuseffekt, 2016
Den globale opvarmning, Konsekvenserne, 2016
Og gode gamle Danmark skal bestå...
20. marts 2012
Men bliver der overhovedet noget tilbage af Danmark, hvis klimaændringerne fortsætter og havet kommer til at stige med mellem 12 og 22 meter. Et skræmmebillede? Måske, men et skræmmebillede, der ifølge den nyeste forskning sagtens kan blive til virkelighed.
Det bliver godt nok ikke i dette århundrede, det kommer til at ske, men de første tegn begynder vi at se, når vandet i Københavns Havn og andre haven rundt omkring i landet oftere og oftere begynder at skvulpe over kajkanten. Om hundrede vil det, der kun sket en gang hvert 400 år, nemlig ske hvert eller hvert andet år. Så vil et højvande få vandet til at stå omkring 1,7 meter højere, end det gør i dag. Det vil blive resultatet af en global temperaturstigning på 3,5 grader celsius. Og det er meget sandsynligt med de tendenser, vi ser i dag, hvor den rige verden stadig tøver med at gøre noget alvorligt ved sine udledninger af drivhusgasser.
Men det slutter slet ikke her. Selv hvis det lykkes at holde den globale temperaturstigning helt nede på 2 grader, er der en meget stor sandsynlighed for, at vandstanden i havene vil stige med et sted mellem 12 og 22 meter. Årsagen til det er, at hele Grønlands Indlandsis samt den vestantarktiske iskappe vil smelte, samtidig med at temperaturstigningen vil få vandet i havene til at udvide sig. Men der vil gå mindst flere hundrede år, måske op til tusind år eller mere, hvis temperaturen kun stiger med 2 grader. Hvis den stiger mere, hvad alting tyder på, vil havet stige hurtigere. Hvor hurtigt, er der endnu ikke noget videnskabeligt bud på.
Så man må sige, at Danmark går en uvis fremtid i møde som en selvstændig nation. Aner man en skjult dagsorden hos de politikere, som mener, at vi kun skal gøre lidt ved den globale opvarmning og helst så langsomt som muligt? Det er ihvertfald svært at tro på, at de vil Danmark og de fremtidige generationer noget godt.
Kilder:
Ingeniøren, 16 marts 2012, København skal vænne sig til årlige stormfloder
Klimaforhandlingerne i Paris