Den grænseløse vækst
Den korte vækst
Den grønne vækst
Den arbejdsløse vækst
Klimaforhandlingernes historie
Klimaforhandlingernes historie
Danmark uden fossile brændslet
Lokal energiomstilling
Fremtidens energiforsyning
Biografen
Solvarme
Geotermisk energi
Solceller
Vindenergi
Bølgeenergi
Biomasse
Biogas
Jordens klima, 2016
Den menneskeskabte drivhuseffekt, 2016
Den globale opvarmning, Konsekvenserne, 2016
Mulighed for gennembrud med organiske batterier
10. januar 2014
De fleste vedvarende energikilder er afhængige af en eller anden form or energilagring i de perioder, hvor solen ikke skinner, eller vinden ikke blæser. Man er i mindre omfang begyndt at bruge store batterier i forbindelse med vindmølleparker til at udjævne de svingninger, der uundgåeligt vil være i elproduktionen fra vindenergi.
Vanadium batterier er i øjeblikket den mest brugte type store batterier, men de er dyre, hvilket er den primære hindring for brugen af dem i større udstrækning.
Nu har en gruppe forskere imidlertid udvikling en type batterier, som i stedet for metal bruger billige, organiske molekyler, de såkaldte quinoner. Quinoner kendes bl.a. fra molekyler, som indgår i energiomsætningen både i planter og i dyr.
De nyudviklede batteri er et såkaldt flow-batteri, hvor elektrolytterne opbevares i store tanke og pumpes igennem igennem batteriets celle, hvor de er adskilte af en såkaldt proton udvekslings membran. Quinonerne er af en type, som er næsten identiske med dem, der findes i rabarber.
Ifølge forskergruppen giver opdagelsen håb om en relativt hurtig udvikling af langt billigere stationære batterier end dem, der eksisterer i dag. Forskergruppen forventer at have demonstrationsudgaver af den nye batteritype klar i løbet af en tre-års periode. Batteritypen vil kunne bruges ale steder, hvor der er behov for oplagring af elproduktion fra vedvarende energikilder hvadenten det er store vindmølleparker, bølgeenergianlæg eller solceller monteret på bygninger.
Kilde:
Organic Mega Flow Battery Promises Breakthrough for Renewable Energy. Science Daily, 8. januar 2014
Klimaforhandlingerne i Paris