Biogas
Den grænseløse vækst
Den korte vækst
Den grønne vækst
Den arbejdsløse vækst
Klimaforhandlingernes historie
Klimaforhandlingernes historie
Danmark uden fossile brændslet
Lokal energiomstilling
Fremtidens energiforsyning
Biografen
Solvarme
Geotermisk energi
Solceller
Vindenergi
Bølgeenergi
Biomasse
Biogas
Jordens klima, 2016
Den menneskeskabte drivhuseffekt, 2016
Den globale opvarmning, Konsekvenserne, 2016
Bliver vi kvalt af den globale opvarmning?
6. december 2015
Udsigten til en havstigning på 2 meter bare i dette århundrede og meget mere på længere sigt er slem nok. Men nu siger forskere fra University of Leicester, at der kan være en meget større trussel på vej, hvis vi ikke bringer den globale opvarmning under kontrol.
En øgning af havtemperaturen på omkring 6 grader celsius - hvilket nogle forskere siger kan ske allerede omkring år 2100, hvis den globale opvarmning løber løbsk - vil nemlig kunne standse produktionen af havenes phytoplankton, fordi fotosyntesen bliver sat i stå ved så høje vandtemperaturer.
Da omkring to tredjedele af atmosfærens ilt produceres af havenes phytoplankton, vil resultatet blive et kraftigt fald i atmosfærens iltindhold på globalt plan. konsekvensen af et sådant fald i iltindholdet vil blive massedød blandt jordens dyreliv, sandsynligvis omfattende mennesket.
Sandsynligheden for, at der sker, er forhåbentlig ikke så stor. Men det afhænger meget af, om det internationale samfund tager den globale opvarmning alvorligt. Selv en mindre temperaturstigning ud over risikogrænsen på 2 grader vil kunne udløse det, man kalder for positive feedback mekanismer, hvor f.eks. opvarmningen af de arktiske områder udløser store mængder metan og kuldioxid ud over det, vi i forvejen udleder fra afbrændingen af fossile brændsler. Det kan gøre det svært at få den globale opvarmning under kontrol selv med kraftige reduktioner af de menneskeskabte udledninger.
Kilde:
Failing phytoplankton, failing oxygen: Global warming disaster could suffocate life on planet Earth
Sciencedaily, december 2015
Klimaforhandlingerne i Paris